Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Христанов: Източени са десетки милиони за умрели животни, които не са стигнали до инсинератор

Водачът на "Промяната" в Плевен не вижда възможност за коалиция с ГЕРБ

19.08.2022 | 21:06 Редактор: Елеонора Танева

Войната за границата - каква е истината за "Капитан Андреево"?

"Цялата истина никога не е била крита. Имаше 10 г. схема, която облагодетелстваше един човек за сметка на държавата и населението. Ние решихме, че тази схема не трябва да съществува", заяви бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов в студиото на "Денят ON AIR"

Той определи като притеснително окупирането на ГКПП "Капитан Андреево" на 2 август, когато служебното правителство приемаше властта. 

"30 лица практически атакуваха границата. Започнали са да настояват да завземат рампите, имам информация, че се е стигнало почти до физически настъпления", каза Христанов пред Bulgaria ON AIR.

Бившият зам.-министър уточни, че държавата си е на мястото в момента. 

"Лабораторните изследвания продължават да се извършват от централната лаборатория и никой няма намерение на връща това в ръцете на "Евролаб". Няма основание за доверие по отношение на безопасността на храните там. От 2011 г. там са раздадени 250 млн. лв., 400 млн. са предвидени за следващите 10 години. Това са едни хубави пари за един човек", добави Христанов.

И отново засегна темата за политически чадър.

"Отдавна я има информацията, че "Капитан Андреево" е основен проблем пред България за Шенген. Лидерите, които са управлявали 10 г., са били или тотално некадърни, или са опъвали и те чадъра, за да не бъде решен проблемът", убеден е гостът.

Сигнали с подавани в ГДБОП. Както и за злоупотреби по други схеми, с които са източвани десетки милиони.

"Става въпрос за държавна помощ през Държавен фонд "Земеделие". Фирми или частни стопани, когато им умре животно, държавата им плаща, за да бъде унищожено. Тази държавна помощ е била много апетитна, над 57 млн. лв. До 50% от тях са изплатени за животни, които никога не са стигали до инсинераторите", поясни Христанов.

В ГДБОП са имали информация за тези злоупотреби и преди кабинета "Петков", но не са получавали данни от ДФЗ.

Иван Христанов е водач на листа на "Продължаваме промяната" в Плевен. Убеден е, че партията ще спечели изборите.

"Сигурни сме, че ще бъдем първа политическа сила. При ДБ има голямо признание на ролята им в коалицията и като стожер на дясното пространство. Не трябва да смятаме че "Продължаваме промяната" и ДБ не трябва да имат самочувствието да се явят отделно на изборите. Така имаме по-голям шанс за 121 мандата, за да сформираме коалиция. Не изглежда този път чак толкова трудно", коментира събеседникът. 

А коалиция с ГЕРБ - не вижда.

"За да има разговор с ГЕРБ, трябва да се изчисти от много хора, които са били част от феодалния модел. Както от ГЕРБ казват - те имат куче, което пази. Не може да се изкопчи от този модел. Може да подаде ръка и да направи стъпка назад, но знаем, че той ще дърпа отзад конците и ще говорим с хора, които само си отварят устата", убеден е Христанов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК