Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Нейков: Сами се настройваме за Армагедон, България ще я има и след зимата

Важно е да се знае кой е енергийно бедният у нас, подчерта бившият социален министър

19.08.2022 | 21:23 Редактор: Ирена Бакърджиева

Служебният кабинет предлага 770 лв. минимална заплата през 2023 г. - редно ли е да се случи и възможно ли е?

"Предложението на социалното министерство за новия размер на минималната работна заплата има 2 страни. Едната е размерът и тук нещата са абсолютно рутинни. На всеки 2 години ние вдигаме с около 100 лв. минималната заплата. Новото е заявеното желание да се направи механизъм за определяне на минималната работна заплата. Съществуващият в България модел за определяне на минималната работна заплата е уникален. Той е т. нар. "таванен способ" – гледа министърът на финансите в тавана и казва: "ето ти 50-60 лв." и никой не знае защо", заяви бившият социален министър Иван Нейков в студиото на "Денят ON AIR".

Той уточни, че предложението е минималната работна заплата да се определя в размер на 50% от средната работна заплата за миналата година. Проблемът обаче е, че с всяко увеличение на минималната работна заплата се бута средната работна заплата, след което започва непрогнозируемо движение. Според него минималната работна заплата трябва да се определя от 2 големи групи индикатори – социални и икономически. Той предупреди да нямаме свръхочаквания, защото въвеждането на този механизъм трябва да стане само със закон, а няма парламент.

Нейков подчерта, че в момента няма причина и възможност за актуализация на бюджета.

"Без работещ парламент няма как да има актуализация. От днешна гледна точка няма причина да има актуализация. Есента ще покаже дали този бюджет ще свърши работа. Много е важно да си получим първото плащане по Плана за възстановяване", отвърна той пред Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че от 22 изисквания ние сме изпълнили 21 и изрази оптимизма си, че няма да има проблем с първото плащане. Проблемът е второто плащане, защото е обвързано със законодателни промени, а трябва да има работещ парламент, за да получим втория транш.

"Един от малшансовете на това служебно правителство е точно в социалната сфера, има свръхочаквания към него. Върху него пада отговорността да направи така, че да има България и след зимата. Сами се настройваме, че идва някакъв Армагедон, катаклизъм. България е преживявала и по-тежки кризи от тази. Ще има трудности – нови цени на енергоносителите, храните", твърди гостът.

Нейков добави, че върху служебния кабинет ще падне отговорността да защити хората, които сами не могат да се справят. При тях голямото изпитание според него ще е как да насочат ресурса за подкрепа в трудните моменти към онези хора, които истински имат нужда. По думите му всяка промяна на цената на енергоносителите води до увеличаване на хората, които имат нужда от подкрепа и затова е много важно да се знае кой е енергийно бедният.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
dok
преди 1 година
тоя е един от виновниците за унищожението на България! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Българин
преди 1 година
Още един експерт. България сигурно ще е има. Ама кажи ми аз как да си плащам ипотеката на апартамента като както и да го смятам, няма да ми стигат парите с това 30% увеличение на всичко? Сигнализирай за неуместен коментар