Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Андрей Новаков: Който отписваше въглищата - да замълчи, те са спасението ни за зимата

"ГЕРБ трябваше да напише Плана за възстановяване, рискуваме да загубим половината пари", смята той

19.08.2022 | 20:40 Редактор: Петя Кръстева

Има ли европейско решение за спиране на опашките по Дунав мост?

Работим по текст на петиция, която да въведе фиксирано време за проверка на тежкотоварните автомобили по границите. Събирането на подписи предстои, много от тях ще бъдат събирани в пограничните градове. 250 евро на ден губят фирмите, докато шофьорът им чака. Моята цел е 1 минута да бъде максималното време за проверка на камион. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Андрей Новаков в ефира на "Денят ON AIR".

"Към момента времето за проверка на камион е 3 минути", коментира той. Новаков поясни, че според шофьорите на камиони и работещите на границата проблемите са предизвикани от румънската система, която следи за емигранти.

"Когато решението е взето в Брюксел за всички европейски държави и всички европейски граници, ще бъде отговорност и на България, и на Румъния да намерят възможност да проверяват за 60 секунди. В противен случай трябва да бъдат налагани санкции", категоричен бе евродепутатът. Според него въвеждането на подобен регламент ще успее да свие опашките по границите три пъти.

"Очаквам до края на годината да имаме яснота за решаването на този проблем. Търпим го от 1993 година, така че още няколко месеца няма да бъдат фатални", смята той.

Новаков коментира и енергийната обстановка у нас.

"Всички, които се засилиха да отписва въглищата като чисто български природен ресурс, трябва да замълчат към момента, защото това се оказва спасението на България за тази зима - АЕЦ "Козлодуй" и въглищата в Старозагорския басейн", констатира той. Евродепутатът прогнозира, че ако това не се случи, България не я чакат добри дни. 

Новаков изрази недоумението си относно действията във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост. Той осъди твърденията на служебния вицепремиер Атанас Пеканов, че България вече очаква средства по него, посочвайки, че приемането на необходимите 22 законодателни промени е невъзможно при липсата на действащ парламент.

"Отговорното поведение беше ГЕРБ да напише Плана за възстановяване и устойчивост, той да получи одобрение от Европейската комисия (ЕК) и да го остави на новото правителство да го внесе", подчерта той.

Евродепутатът обобщи, че служебното правителство веднага трябва да поиска от ЕК да удължи срока, в който страната може да се възползва от своя План за възстановяване и оперативните програми. В противен случай има опасност България да загуби половината от парите по Плана

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК