Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Зафиров: Енергийната криза и цената на газа се превръщат в заплаха за националната сигурност

Според него най-разумното е да се седне на масата за преговори и да се търсят работещи решения

18.08.2022 | 21:03 Редактор: Ирена Бакърджиева

БСП с четири работещи решения след изборите - какви са те?

"Безспорно най-горещата тема е за енергетиката, цените на енергоносителите, начина, по който това се отразява върху ежедневието на нашите сънародници, затова и ние предлагаме 4 спешни мерки. Първата от тях е налагане на мораториум върху цената на газа. Смятаме, че това е една мярка, която доказа своята ефективност и това позволи на милиони наши сънародници да преодолеят тежката зима с поносима цена на електрическата енергия. Смятаме, че по този начин ще помогнем и на бита, и на индустрията", заяви зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров в студиото на "Денят ON AIR".

Според него, когато няма силна икономика, няма как да има и силна социална държава.

"Втората спешна мярка е продължаване на енергийните помощи за бизнеса, като може да се въведе компенсаторен механизъм и за газа по модела, както беше направено с цената на електроенергията. Третата мярка е социална, която цели да увеличи кръга на възможност хората да получават енергийни помощи и съответно техните стойности да бъдат увеличени. Четвъртата е незабавно възобновяване на преговорите с "Газпром". В това няма никаква геополитика, никаква защита на чужд интерес. В това има прагматичност, защита на българския национален интерес и на българската икономика и потребители", твърди Зафиров пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че най-логично е третият източник да бъде "Газпром" и че трябва да се вземат спешни мерки с бързи разговори. Той сподели, че в момента имаме договор с "Газпром", по който би трябвало да получаваме количества, които не получаваме, а има клауза, съгласно която можем да бъдем съдени и да платим тези количества.

Той коментира и рокадата в "Булгаргаз" и оглавяването на дружеството от Деница Златева, като каза, че тя е още една стъпка към окончателното ликвидиране на "Булгаргаз" и обслужване на чужди интереси. Според него нито една от практиките от последните години няма да бъде променена с тези рокади, а в борда назначенията са всичко друго, но не и на хора, които разбират от тази материя.

"Енергийната криза и цената на енергоносителите се превръщат в заплаха за националната сигурност. Българските специални служби трябва да бъдат водещият модул в отстраняването на тази заплаха. Нищо не пречеше още преди няколко месеца да бъде намерено решение по европейски модел, така както по-голямата част от нашите европейски партньори и съюзници в НАТО намериха начин държавата директно да получава без посредници и на добра цена руски газ", посочи Зафиров.

Той допълни, че в момента, в който българските производители получат ужасяващо високите си сметки за газ и започнат да затварят производства, много бързо българските политици и партии ще разберат, че най-разумното нещо в тази ситуация е да се седне на масата за преговори и да се търсят работещи решения, така че да бъде защитен българският национален интерес.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК