Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Министър Шишков: Строежът на интерконектора с Гърция не е спиран умишлено

"България няма обща мисъл как да се правят всички магистрали", смята той

18.08.2022 | 20:30 Редактор: Петя Кръстева

Ще потече ли газ по интерконектора с Гърция в началото на месец октомври?

Това дали по интерконектора с Гърция ще потече газ през октомври зависи от строителят. Когато ние встъпихме в длъжност, се запознах с документацията и установих, че има недовършени работи. Поканих строителя и надзорника на среща и успяхме да се разберем, че проектът ще бъде разделен на два етапа. В първия ще бъде пуснато това, което е неотложно за стартирането на работата на интерконектора. В него трябва да бъдат завършени всички дейности, свързани с безопасността. Това заяви служебният министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му никой не е спирал умишлено строителството, а просто държавата не е била достатъчно активна с проверките за степента на завършеност.

"Установихме, че има неща по строежа, които трябва да бъдат неотложно завършени, за да може да бъде пуснат в експлоатация първият етап. Бях казал, че държавата ще помага на строителя, това и правим в момента", подчерта той.

Според арх. Шишков проблем не е дали по интерконектора тече газ, а това, че има отделни сгради, свързани с непосредствената експлоатация на цялото съоръжение, по които има недовършени дейности, сред които неизградена канализационна тръба за основната сграда.

"Цялата държава инспектира непрекъснато. Помагайки им, ги инспектираме. Смятаме, че може би това е единственият начин да накараме строителят да завърши необходимото. Успоредно с това Дирекция "Национален строителен контрол" събира и всички документи от надзорника, за да не се бавим с въвеждането в експлоатация", подчерта той.

Служебният министър съобщи, че утре ще бъде издадена заповедта за разделянето на двата етапа на строителството. Той остава оптимист, че интерконекторът може да бъде завършен в уговорения срок. 

Арх. Шишков коментира и пътната обстановка в страната.

"Изненада ме, че не беше плащано нищо за "Хемус" в 1,2 и 3 лот, които имаха разрешение за строеж. Въпреки цялата история с възлаганията "ин хаус", с всички юридически проблеми от времето на ГЕРБ, смятам, че никой не е имал намерението да спира 1,2 и 3 лот на "Хемус", констатира той. И  допълни, че не може да си обясни защо през последните 7 месеца не са постъпвали плащания. От думите му стана ясно, че вината е не само на МРРБ, но и на "Автомагистрали".

Служебният министър поясни, че 2 лот е пълна катастрофа - трасето е едва видимо. 

Той изрази недоумението си относно случая с тунел "Железница", където свлачище блокира движението - в рамките на 8 месеца е изготвен единствено идеен проект. 

"България няма обща мисъл как да се правят всички магистрали, в какъв период от време кое как ще се строи и как ще се развива инфраструктурата.  Когато се появи проблем, той не се решава и става по-голям", обобщи той. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК