Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Адв. Марковски: Отношенията между Рашков и Гешев се отразиха на работата на ведомствата

"Корупционните престъпления за изключително трудни за доказване", смята той

17.08.2022 | 21:10 Редактор: Петя Кръстева

Престъпления и наказания - страда ли съдебната система от политическата криза? 

Основният двигател на всички видове власти е свързан с развитието на политическия живот, което не е добре, защото всяко демократично и цивилизовано обществено живее в условия на власторазделителния принцип. Тези отделни системи трябва да съществуват независимо една от друга и да се влияят минимално. Това заяви адвокат Димитър Марковски в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му разривът между бившия вътрешен министър Бойко Рашков и главния прокурор е бил много голям.

"Те бяха два диаметрално противоположни образа, чиито отношения като административни ръководители на върха на йерархията, нямаше как да не се отразят и на самата структура и работата на тези ведомства", смята той.

Адвокат Марковски коментира и обвиненията на служебния вътрешен министър към предшественика му, че в базите на МВР са се организирали частни партита.

"Въпрос на разследване е да се установи дали има злоупотреба с властно положение и дали министерството не е претърпяло някакви загуби", констатира той, като допълни, че доказването на подобни твърдения би била изключително трудна.

Във връзка с купения вот Марковски поясни, че престъпленията срещу избирателните права на гражданите също не са лесни за доказване, но разрешаването им е въпрос на организация и познания от страна на екипите, работещи по тях.

Обект на дискусия бяха и зачестилите тежки произшествия по пътищата.

"Тежките наказания не са панацея, която да реши въпроса кардинално. Акцентът трябва да бъде върху системния контрол на пътя - трябва да има достатъчно човешки ресурс, който да е на терен, а също и да има системни проверки, за които да се оповестява публично", категоричен бе адвокатът пред Bulgaria ON AIR.

Той обобщи, че при доказване на подобно нарушение е работа на прокуратурата и съда "да се четат присъди и наказания, които да са една червена контролна  лампа за корумпирани служители". 

"Не ми е известно да са  установени служители, за които да има преки доказателства, че са покровителствали Георги Семерджиев.  Корупционните престъпления за изключително трудни за доказване, тъй като анонимността помага. Ако се стигне до определени нива, те прекъсват веригата нагоре, защото започва да става страшно и опасно", заключи той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК