Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Трайков: Рокадата в "Булгаргаз" е вътрешен мач в БСП, трябват ни хора с опит

"Ако газът напълно спре от Русия, започва черпене от газохранилищата в цяла Европа", посочи той

17.08.2022 | 20:48 Редактор: Ваня Кузманова

Как изглежда рокадата в "Булгаргаз"? 

"Изглежда много забавна. Все едно е вътрешен мач в БСП. На "Булгаргаз" му трябват хора с опит в енергийната търговия. Това е специфична дейност. Много е важно колко си добър в нея. Чудесно, ако можем да се договорим директно с производителя за дългосрочен договор, само че с тези производители, е най-добре да се договаря за дългосрочен период. От кого точно се купува няма много голямо значение. Важното е като се тегли чертата каква е цената", заяви бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков в студиото на "Денят ON AIR.

По думите му, ако ние загубим този арбитраж, цената, на която купуваме сега ще бъде двойно, но ако го спечелим газът ще ни излезе почти без пари.

"Това дали ще спечелим или загубим зависи от действията на институциите и от обективната юридическа ситуация", допълни той. 

Той посочи пред Bulgaria ON AIR, че е бил свидетел на арбитража на АЕЦ "Белене" и руски представители са използвали изказванията на българските институциите, за да може България съвсем умишлено да загуби.  

"Ако служебния кабинет не плати по начина, по който иска "Газпром", ще бъде много трудно да наваксаме доставките. Ако газът напълно спре от Русия, започва черпене от газохранилищата в цяла Европа и заместване на газа с други продукти", заключи Трайков. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК