Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Анализатор: С изказването, че Западът ще анулира Русия, Путин показва какви опасения има

"Русия сама по себе си трудно може да се демократизира, защото тя е твърде голяма територия, твърде разнородна", заяви Илия Лазаров

16.08.2022 | 21:25 Редактор: Ирена Бакърджиева

Путин призова Запада да забрави за опитите да "анулира" Русия - какво да очакваме от голямата мечка?

"Това показва опасенията, които имат руснаците. Няма как да се анулира, Русия си е един факт. Тя трябва да преживее някакъв път. Всички знаем, че Русия сама по себе си трудно може да се демократизира, защото тя е твърде голяма територия, твърде разнородна. Вътре има изключително сложна федерална структура с много автономни райони, области, републики. Те смятат, че винаги имат някакви врагове, които искат да ги унищожат", заяви международния анализатор Илия Лазаров в студиото на "Денят ON AIR".

Според него страхът в природата на човека е защитно средство за оцеляване, но когато той стане доминиращ, прераства в параноя. Лазаров смята, че това изказване е провокирано от "затлачването" на войната в Украйна, защото демократичният свят подкрепя Украйна, но и тя реагира неадекватно в някои ситуации.

"Войната си има своята логика – едните искат да напреднат, другите искат да ги спрат и по възможност да ги върнат. Когато това не може да се случи дълго време, се стига до някакви позиционни боеве и в един момент се стига до някакъв вид примирие", твърди гостът пред Bulgaria ON AIR.

Неговото мнение е, че Путин е създал твърде големи очаквания и това му е проблемът, затова в момента се търсят варианти. В тази връзка са създадени и спекулациите, че е болен. Не бива да се анализира държава като Rусия от гледна точка на една личност, а трябва да се търси глобално решение.

"Това не е война, която може да приключи бързо. Стигне ли се до каквато и да е ядрена война, светът се променя драстично. Трябва да се намери елегантният дипломатически вариант, защото една груба загуба на Русия, означава разпад", смята Лазаров.

Той коментира и кризата с газа, като каза, че проблемът с "Газпром" е дали той е надежден доставчик.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК