Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Енергиен експерт: Няма как друг газ, освен руски, да дойде в България, цените стават непосилни

"Европейските държави една по една започват да страдат", каза Явор Куюмджиев

15.08.2022 | 20:48 Редактор: Искра Ангелова

Газова мистерия - откъде ще дойде синьо гориво в България?

"При всички положения ще платим 2 пъти - единият път при много високата цена, в сравнение с тази, която бихме могли да имаме, и вторият път през данъците, когато ще трябва да спасяваме "Булгаргаз" от фалит. Не казвам, че в момента е във фалит, не казвам, че няма с какво да плати. Онзи ден правителството одобри 800 млн. лв. заем за "Булгаргаз", които най-вероятно няма да може да върне в най-скоро време. И тези пари може би ще бъдат отписани в един моменти, и ние ще ги платим", каза енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него посредниците вече печелят.

"Булгаргаз" имаше уникално положение на пазара. Но това, което се случи през месец април, благодарение на "Продължаваме промяната", е, че "Булгаргаз" доброволно излезе от тази си позиция и остави пазара абсолютно отворен за всички. Няма как друг газ, освен руски, да дойде в България. Ако основната задача на всички тези упражнения беше да намали парите на Путин за инвазията в Украйна, се получи точно обратното", допълни Куюмджиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му европейските държави една по една започват да страдат от липсата на електричество и газ.

"Излиза един човек и казва: "Намерих 7 танкера". Не си намерил нищо, защото условието да бъдат доставени в България тези 7 танкера беше купувачът да организира инфраструктура за тяхното доставяне. А търгът на "Булгаргаз" беше да се достави природен газ на България и същите посредници, които от април месец ни доставят, пак те спечелиха. Цената от 315 лв., която "Булгаргаз" е поискал, е по-ниска от бъдещата цена, на която се търгува на нидерландската борса. Там е 460 лв.", поясни енергийният експерт.

Той припомни, че само преди дни едно от големите предприятия у нас затвори част от производството.

"Чух информация, че от утре "Неохим" изцяло затваря. И всичките хора, които работят там, излизат на улицата. Същото ще последва и в други предприятия, защото цена от 315 лв. не може да бъде понесена от бизнеса. Цените стават непосилни за когото и да било. Чудя се защо "Газпром" е краен вариант. С наличието на интерконектора, с наличието на "Турски поток" и с наличието на другата връзка с Гърция - ние получаваме няколко трасета, по които може да получаваме природен газ от Русия, Азербайджан и някакъв втечнен газ. Но трудно може да бъде запълнено нашето потребление", добави Явор Куюмджиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 8
Ясен Желязков
преди 1 година
Ааа, има, другарю, как ти беше името. Вчера един недружелюбен камион със светене и свирене ме изпревари в дъжда на магистралата. Когато го погледнах, видях успоредно построени бутилки за газ метан в нова конструкция. Напсувах шофьора на камиона, обаче разбрах, че има и транспорт на метан по шосе, освен по тръбопроводи, кораби и влакове. Скъпо е, знам, ама щом върви тоз камион, едва ли ще е на загуба чорбаджията. Лакомията на Съветския Съюз работи срещу него. Сигнализирай за неуместен коментар