Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Как Радев се оказа най-дистанциран от Нинова и червената линия между "Промяната" и ДБ

Важно е не колко партии ще влязат в НС, а какво могат да направят заедно там, убедени са Цветанка Андреева и Юлий Павлов

12.08.2022 | 21:40 Редактор: Елеонора Танева

Започнаха регистрациите на партиите за вота на 2 октомври. Все още кой с кого ще се коалира, остава мистерия. Ясно е само, че ГЕРБ и СДС отново се явяват заедно на изборите. 

"Не са добри заявките, които партии дават, включвайки се в предизборната кампания. Не виждаме нищо по-различно от трите провала, Петков предлага формулата, която се компрометира и провали. Виждаме нежеланието на политиците да се коалират, неспособността да се консолидират в трудното ново време. България е във война, тя е косвена жертва в една война, мишена във войната, която Путин поведе срещу демократичния свят. Трябва консолидация, а не да се цепиш и чертаеш червени линии", коментира политологът Цветанка Андреева в студиото на "Денят ON AIR"

По думите ѝ е важно не колко партии ще влязат в следващия парламент, а дали могат да изградят общо поле за действия.

"Да си разпределят ангажиментите и да имат талант да гледат в една посока. Важно е първата партия, която се очертава да е ГЕРБ, да запази модела - идеята, че ще подадат ръка, ще посочат точките, по които ще търсят обединение. Въпреки че те казват, че избирателите им не искат коалиция. Има непоносимост между отделните избиратели, въпреки че често приоритетите им се покриват", допълни Андреева.

Социологът Юлий Павлов коментира пред Bulgaria ON AIR, че партиите, които към момента влизат в следващото НС са 6,5.

"Партията на Янев е на ръба, може да е на 5%, може да е на 3%. При ИТН тенденцията към спад е по-стръмна, те почти сигурно ще пропуснат следващия парламент. Разликата между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" е около 3%", уточни Павлов.

Убеден е, че ако "Промяната" и "Демократична България" се явят заедно на избори ще спечелят вота. Очакванията му са президентът Радев да бъде най-дистанциран от БСП.

"Радев по-добре си е направил сметката от Корнелия Нинова. Избирателите на БСП имат положително отношение към него и агресивният тон на Нинова ще отблъсне част от привържениците на левицата", коментира Павлов.

Според Андреева - Корнелия Нинова не е имала избор каква позиция да заема спрямо президента.

"Радев ѝ хвърли ръкавицата, той ясно показа, че не е срещу БСП, а срещу ръководството като назначи трима от левицата за министри в служебното правителство. Той дава заявка да обедини едно по-широко ляво поле, в което ще изсмуква гласове, включително и от тези, които беше дал на "Промяната", каза политологът.

А именно отношението към Радев тя видя като чревна линия между "Промяната" и ДБ за бъдеща коалиция. 

"Чудно е защо Петков мълчи пред тази унищожителна критика, може да е уважение към създателя, вторият вариант е - надежда за бъдещо сътрудничество. Електората на ДБ е на нож, те са вече пред президентството", припомни гостът. 

И двамата събеседници не очакват висока избирателна активност.

"Машинният вот няма да стимулира избирателите, това че за година и половина отиват за четвърти път на избори - също. Сега максимумът, който може да се достигне, е 50% от избирателните списъци, по-скоро 45% е вероятната бройка", каза Юлий Павлов.

"Ако не си стиснат ръцете след изборите, не казвам да се прегърнат, всички ще изтекат в канавката. А отегчението на избирателите утре ще се превърне в гняв", добави Цветанка Андреева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК