Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Комитова: Парите за пътища са ябълката на раздора, огорчена съм от Караджов

Бившият регионален министър смята, че Шишков е подготвен, тъй като познава проблемите

12.08.2022 | 21:10 Редактор: Теодора Патронова

Ще се въведе ли ред в регионалното министерство?

"Излезе, че цяло правителство падна заради парите за пътища. Тези пари винаги са били ябълката на раздора. Те са стар проблем, натрупан от времето на ГЕРБ. Смятам, че министър Шишков е подготвен в тази тема, защото все пак сме работили 7 месеца заедно. Познава проблемите, но какво е заварил след министър Караджов, не мога да кажа", коментира бившият регионален министър арх. Виолета Комитова пред Денят ON AIR.

Тя отбеляза, че физическата проверка на място е трудоемка работа, затова тя е огорчена от министър Караджов, който е имал възможност да извърши физическа проверка, ако не на всички обекта, то на части, а там, където нещата са ок, да извършва плащания към фирмите. 

"На министър Караджов му оставихме следното наследство - прекратени договори, които бяха петгодишни за текущ ремонт и поддържка, за да може да обяви нови обществени поръчки. Работа по по тези договори до юни месец тази година. Готова обществена поръчка за текущ ремонт и поддържка и време от 6 месеца да да избере нови изпълнители", каза арх. Комитова пред Bulgaria ON AIR

Бившият министър смята, че Законът за обществените поръчки има две слаби места. Според нея текстовете за "инхаус" в Закона за обществените поръчки трябва да се коригират, така че в аварийни ситуации да използваме фирми за жизненоважни доставки. Тя обясни, че ако инженерингът се прецизира само за уникални обекти, ще се помогне за намаляване на корупционните практики и ще се подобрят цените на строителството. По думите ѝ това са две промени, които ще съдействат за намаляване на корупционната среда в България, без смяна на главния прокурор. 

"Много ми е тъжно, че оставихме на министър Караджов 3 закона, които имат малки промени в техните текстове - Законът за етажната собственост, за движението по пътищата и за ВИК. Те се водят ключови реформи, за да получим парите по Плана за възстановяване и устойчивост. Ние бяхме подготвили всички текстове по тези закони и тази инициатива не продължи. Аз видях едно нехайство в това отношение, поне не чух въобще да се говори за тези закони", подчерта арх. Комитова. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
Сатир
преди 1 година
Бабет оставил, Бабет взел?!?!?Бабет взе че преведи едни 800 000 лв. за Хемус към НАП /взела/ Бабет сбърка паркинг със строителна площадка. /дала фира/ Бабет обясни как тежка строителна техника за една нощ е транспортирана до паркинга. Нас ли взема за *** или тя нищо не разбира??? /дала много фира/ Отказа да изплати заработени пари докато не видя коравия и се подмокри! /фирата стана безкрайна/ Сигнализирай за неуместен коментар