Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Над 40 000 лв. месечно за наем "гълта" складът за машините за вота

Приблизително 800 от тях са в неизправност, заяви Димитър Димитров

12.08.2022 | 20:46 Редактор: Петя Кръстева

Възникват ли проблеми при подготовката на предсрочните парламентарни избори от Централната избирателна комисия?

Към момента няма парещи проблеми, свързани с организацията на изборите. Днес приключи назначаването на всички Районни избирателни комисии. Малък проблем е, че не можем да си осигурим желаната публичност заради липсата на специалисти по връзки с обществеността. Обсъждахме да помолим отдела на парламента да се заеме с организацията на пресконференции през следващите седмици. Това заяви зам.-председателят на ЦИК Димитър Димитров в ефира на "Денят ON AIR"

По думите му базовият наем на склада, в който се съхраняват машините за вота, надхвърля 40 000 лева месечно. Напълно е възможно вкарването и изкарването на машините да качи цената до 100 000 лева.

Зам.-председателят на Комисията констатира, че десетки пъти са писали писма до правителствата във връзка с високият наем, но заради късия им времеви период, те обикновено отлагат решенията или им предлагат такива, които са далеч във времето.

"Достъпът до склада се осъществява единствено с решение на ЦИК, след което се информира МВР. Те също не могат да влизат вътре, а само охраняват периметъра. Достъп имат и двама от служителите на фирмата собственик", поясни Димитров за Bulgaria ON AIR, като допълни, че приблизително 12 000 машини трябва да бъдат обслужени от ЦИК преди изборите. 

Зам.-председателят на Комисията подчерта, че се обсъжда обществена поръчка, която да раздели на няколко сегмента организирането и обслужването на машинното гласуване. 

По негово мнение допълнителни машини за вота не са необходими.

"Няма смисъл 50 души да гласуват с машини. Това е унижение на българския народ", смята той. 

Димитров обобщи, че приблизително 800 машини са в неизправност. Точният им брой ще бъде ясен през другата седмица. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК