Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Найденов: Зеленски помогна на четворната коалиция да оцелее, с искането за ремонт на военна техника

БСП вижда драма във всеки въпрос, когато става дума за закупуване на оръжие, особено на американско, подчерта бившият военен министър

11.08.2022 | 20:40 Редактор: Елеонора Танева

ДАНС обискира централата на "Кинтекс", бившият директор съобщи за схема за източване на 800 000 лв. през офшорка в Дубай. 

"Налице е скандално разкритие, очакваме резултати след акцията на ДАНС", заяви бившият военен министър Ангел Найденов в студиото на "Денят ON AIR"

Той коментира заявката на служебния министър на икономиката за подписване на разрешителни за износ на оръжие за над 1 млрд. лв.

"Интересът към българското оръжие не е възникнал спонтанно. В рамките на 200 заявления, които очакват решението на икономическия министър, на стойност 1 млрд. лв., това е свързано вероятно индиректно с доставка на оръжие в страните, в които има горещ конфликт - около нас това е Украйна", прогнозира Найденов пред Bulgaria ON AIR.

Бившият военен министър подчерта, че все още ремонтът на украинска военна техника е само на думи. 

"Имаме възможност за ремонтиране на техниката, целият въпрос опира до начина, по който може да бъде доставена. Решението на НС беше опит да се задоволят политическите интереси в рамките на четворната коалиция, да не се стигне до по-ранното ѝ разпадане. Тогава украинският президент, в частност украинският посланик, спасиха тази коалиция към онзи момент", подчерта Найденов.

Като основен проблем, свързан с икономическото изражения на ситуацията, той посочи, че голяма част от парите по сделките за износ на оръжие, отиват в ръцете на посредници, а не в българската държава.

Бившият военен министър коментира и изтичането на летателния ресурс на самолетите. 

"Без ремонт и поддръжка до средата на 2023 г. изтребителната ни авиация ще бъде приземена. Служебното правителство преговаря за самолети, които биха се произвели в бъдещ период от време - 2030 г. Валидността на офертата е до 1 ноември, основателна е стъпката да се поиска удължаване на срока до декември. От ВВС поставят около 50 въпроса", уточни гостът.

"Нищо драматично няма във факта, че служебното правителство се занимава с тази оферта. БСП вижда драма във всеки въпрос, когато става дума за закупуване на оръжие, особено на американско", подчерта Найденов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК