Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Инж. Кремен Георгиев: Не виждам лошо в доставките от "Газпром", София потребява 1/3 от целия газ

"Чирен" да е пълен и на 100%, пак няма да ни спаси за цяла зима", каза той

11.08.2022 | 20:52 Редактор: Искра Ангелова

Поскъпване на природния газ с 60 % - ще издържат ли топлофикациите?

"Топлофикациите не намират газ, те имат договори с газови търговци. Тези търговци трябва да има какво да продават, въпреки че има сключени договори. Това, че има газ до септември, е малко плашещо, даже немалко, тъй като до края на септември е ниското потребление на природен газ на топлофикациите. Това е горе-долу 1/6 от това, което се харчи месечно. Тази цена, която се обсъжда - с 60% по-висока, е прекалено висока", каза председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества инж. Кремен Георгиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той поясни, че това е 2 пъти и половина по-висока от тази, която са определили цените на топлофикациите.

"Нищо лошо не виждам в доставките от "Газпром", защото цената там е ясна. Цяла Европа го прави, защо ние спряхме? Не мога да разбера смисъла на протестите, какъв е проблемът откъде е газът, като той така или иначе идва от Русия. Да не го купим директно, а да го купим през някой, който да направи печалба?", попита инж. Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него това, което правят топлофикациите, отдавна може да се нарече бизнес.

"Не съм специалист по цената на газа, но при всички случаи от "Газпром" щеше да е по-евтина. Цялата топлофикационна система се регулирала не от "Топлофикация", която и да е, а от абонатите, които потребяват. Ако всички отворят кранчетата на радиаторите - те ще трябва да подават повече топлоенергия. Не може да накараш домакинствата да си затворят кранчетата, дори в ЕС не може да се случи", категоричен е председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества.

По думите централното топлоснабдяване лежи на едни и същи принципи.

"През зимата в градовете, които са топлофицирани, топлофикациите подават топлинна енергия приблизително толкова, колкото се харчи електричество. София най-малко може без "Топлофикация" от другите градове. Тя потребява 1/3 от целия газ. "Чирен" да е пълен и на 100%, пак няма да ни спаси за цяла зима, той е буфер. И КЕВР не определя цената на газа, а я утвърждава. Определя цените на топлофикациите", поясни инж. Кремен Георгиев, като добави, че не всички съоръжения могат да работят на мазут.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК