Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Глас от "Продължаваме промяната": Танкерите и интерконекторът с Гърция зависят от служебния кабинет

"Получаваме пълните количества от заявения азерски газ", каза Юлия Иванова

09.08.2022 | 20:49 Редактор: Искра Ангелова

Как тръгват от "Продължаваме промяната" на избори - сами или в коалиция с "Демократична България"?

"Това е въпрос на анализ и да видим социологическите проучвания, тъй като ние добре работехме с "Демократична България". Те бяха лоялен партньор и споделяме заедно целите да ограничим корупцията в България. Със сигурност смятам, че ние ще бъдем първа политическа сила. Важно е да имаме мнозинство, което да бъде стабилно", каза Юлия Иванова от "Продължаваме промяната" в студиото на "Денят ON AIR".

Тя подчерта, че другият партньор, който се е обявил срещу корупцията, е БСП.

"Те гласуваха с нас законите, които бяха насочени против корупцията. Вярвам, че българският избирател е узрял за това, което предстои и за един добър избор, който може да направи. Изборът е в това дали наистина искаме да спрем корупцията или искаме да продължим едни корупционни практики, които с години са били насаждани в нашето общество", подчерта Иванова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ ГЕРБ не са показали, че искат да се включат в борбата срещу корупцията.

"Към този момент няма как да има коалиция с г-н Борисов. Имат да извървят дълъг път, за да се изчистят от корупционните практики, за да може да водим такива преговори. А служебното правителство има отговорността да подготви следващите парламентарни избори и да продължи добрите практики, да не спира работата в държавата в нито един от секторите, тъй като в момента има толкова много кризи", категорична е тя.

Юлия Иванова вярва, че служебното правителство ще успее да постигне експертно управление, но е рано да се дадат оценки.

"Ние направихме изключително много по темата за газа. Това, което сме им завещали, е доста добро начало. Те трябва да продължат посоката, в която ние действахме, защото това, което се случва в момента със 7-те танкера, които се очакват, проблемът е чисто логистичен. Тази оферта е обвързваща, защото тя е базирана на рамков договор. Тяхната доставка не зависи от това дали те имат или нямат газ, защото те имат и ще ни го доставят, а зависи от това колко бързо действа служебното правителство да осигури слот. В Гърция имат готовност за това да се разтоварят там тези танкери", поясни народният представител.

Тя припомни, че имаме дългосрочен договор с Азербайджан: "По него цената е много по-ниска, въпросът е, че трябва да има акт 16 за интерконектора. Този акт 16 е въпрос на съвсем малко работа и може много скоро да бъде реалност. Изцяло зависи от служебното правителство. Към момента ние получаваме пълните количества от заявения азерски газ, но не го получаваме чрез интерконектора, а по друг начин. В България е една от най-евтините цени в Европа на газ."

И е категорична, че изпълняваме договора си с "Газпром".

Гледайте видео с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК