Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Кючуков: Антибългарските настроения се засилиха в РСМ, обществото е разделено

"Присъединяването към ЕС е стратегическа цел на държавата", подчерта директорът на Института по икономика и международни отношения

06.07.2022 | 21:15 Редактор: Жаклина Иванова

Напрежението в Скопие ескалира. Над 40 полицаи са ранени на протестите във връзка с френското предложение за евроинтеграция на страната.

"Има много сериозни протести в Скопие. Обществото е разделено и засега не е ясно как ще се развият събитията за евентуалното одобряване от РСМ на споразуменията от ЕС. Френското предложение съдържа два документа, към които РСМ няма отношение", посочи директорът на Института по икономика и международни отношения Любомир Кючуков в студиото на "Денят ON AIR".

Той обясни, че в третия документ във френското предложение са протоколите, които трябва да бъдат подписани от Северна Македония и България, а това всъщност е причина за протестите.

Кючуков изрази мнение пред Bulgaria ON AIR, че има политически сили, които силно експлоатират ситуацията. И добави, че присъединяването към ЕС е стратегическа цел на държавата.

"До голяма степен тези антибългарски настроения се засилиха много след блокирането от страна на България на целия преговорен процес. Това, което македонизмът не успя да постигне за над 70 г.  - да накара гражданите на РСМ да повярват, че нямат общо с България, ние го постигнахме за две години и половина. Сега голяма част от тях не искат да имат общо с България", смята гостът в студиото.

Според него ясно си личи, че има силни националистически чувства и у двете страни, които не приема споразумението по принцип.

"Обществените настроения в България са по-умерени. България получи това, което искаше - гаранции, чуваемост на своите искания и притеснения. Те вече се превърнаха в европейски искания", каза той.

По думите му това, което РСМ получава, е отпушване на един процес, който е от стратегическо значение за страната.

Запитан дали Русия е отговорна за случващото се в Скопие, Кючуков коментира, че е странно да се смята, че Москва може да бъде двигателят на евроинтеграцията.

"Евроинтеграцията е идея, свързана с обединението на континента. Ако се стигне до ситуация, при която РСМ блокира началото на собствените си преговори с ЕС, двете страни ще бъдат разделени и преговорите с Албания ще започнат. Това обаче е дестабилизиращо за региона", завърши гостът в студиото.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Мара Бунева
преди 1 година
Уважавам г-н Кючуков, но в случая не е прав: нищо подобно не става и тъкмо напротив: за последните 2-3 години България направи много повече, отколкото през всичките 45 + 30г.. В РСМ виждаме началото на края, първите конвулсии на загиващия пещерен югосръбски македонизъм. Управлявалите там десетилетия наред смятаха, че завинаги са откъснали тази българска земя и нейния български народ. Само че идва Видовден и ще си плащат за всички престъпления. София и Брюксел решават, а не Белград и Москва. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
един
преди 1 година
Споко, до 20 години РСМ ще се казва Източна Албания. Сигнализирай за неуместен коментар