Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Стаматов: Ситуацията е тъжна, математическа катастрофа за учениците

"През изминалите 12 месеца нямаше ефективни промени в образователната система", заяви той

04.07.2022 | 20:56 Редактор: Искра Ангелова

Математическа катастрофа ли са резултатите от седми клас?

"Това е ситуацията към настоящия момент - тъжна, математическа катастрофа за учениците, които в момента завършват седми клас. Не трябва да забравяме, че това е най-важният изпит за нашата образователна система. Държавните зрелостни изпити имат съвсем друга цел, техният смисъл е коренно различен", каза директорът на 119-то училище Диян Стаматов в София в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му съдбата на децата в България се определя от тези външни оценявания в седми клас.

"Преди години - 2016 година, беше въведена системата за точковото оценяване. Причината беше проста, това беше годината, в която 40% от учениците имаха двойки. За жалост, влизайки в гимназия, тяхната подготовка по математика ще остане нестабилна, да не каже отрицателна, защото няма как да бъде наваксано нещо, което е пропуснато в 7-годишен период", добави Стаматов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него бързо трябва да се актуализират учебните програми.

"Това е катастрофа в бъдеще време за цялата ни страна изобщо. Необходимо е часовете по математика да се повишат. На колектива предложих да увеличим часовете по математика с час, час и половина. И това ще го направим за 7 клас. Това е най-трудният предмет. А следващото нещо е актуализация на учебниците, те трябва много бързо да бъдат редактирани, за да са ясни за самите ученици", категоричен е той.

Стаматов сподели, че търсят учители по български език, математика, информационни технологии и английски.

"Темповете на истинските реформи в средното образование са много бавни. През изминалите 12 месеца нямаше ефективни промени в образователната система. За голямо съжаление те трябва да бъдат наваксани в следващите 12 месеца с много по-бързи темпове", подчерта директорът на 119-то училище.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Ами уважаеми Господа,Вие бяхте ли ученици някога?Кога сте имали в урок по 2-3задачки?Спомням си бяха около десетина,как да затвърдят децата знания?Простее народа и това е умишлено,жалко за децата!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Ами вместо матури ,да има повече часове просто ,в които да се разясняват ,трудните за деца неща.А не този излишен стрес с матури,нима децата ще станат ,по - умни? Не . Сигнализирай за неуместен коментар