Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Юруков: България трябва да се отърве от модела на посткомунизма, дошъл от Русия

"Изисква се друго поведение на партиите и друга политическа култура", смята членът на Националния съвет на СДС

04.07.2022 | 20:33 Редактор: Жаклина Иванова

Възможен ли е нов кабинет в рамките на 47-ото НС?

"Нормално е партията, която е мандатоносител, да преговаря по някакъв начин, било то с лични или идейни аргументи, стига да не нарушава закона. Това е практика по целия свят. Винаги е било това така", посочи членът на Националния съвет на СДС Пламен Юруков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него най-интересното за целия този момент е, че тази избирателната система и настроенията в обществото водят към една фрагментация на парламента.

"Изисква се друго поведение на партиите и друга политическа култура. Изискват се много по-гъвкави коалиции. Политиците в парламента не са адекватни на ситуацията. Трябва по някакъв начин да преодолеят някои бариери в главите си, за да имаме стабилно и гъвкаво управление", подчерта Юруков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му е хубаво, че се е подкрепила посоката за засилване на трансатлантическото сътрудничество.

"От 110 г. България за първи път е на правилната страна. Коалиция ще се направи, защото са си необходими взаимно. Важното е да не се позволи да се направят неща, които да спират България да бъде активен член на НАТО", уточни Юруков.

Събеседникът изрази мнение, че България ясно трябва да се отърве от модела на посткомунизма, дошъл от Руската федерация.

Той коментира и изгонването на 70-те руски дипломати и служители на руското посолство у нас.

"Кремъл и Руската федерация заблуждават България от 200 г., че са ѝ приятели, и че българите отвръщат със същото, въпреки двулична политика към нас", каза още членът на Националния съвет на СДС.

А руският посланик у нас Елеонора Митрофанова се държи като губернатор - опитва се да наложи нейни стереотипи и неин начин на поведение, смята той.

"Митрофанова трябваше да бъде изгонена преди 4-5 месеца, но тогава тя остана в името да се запази коалицията. Това, че правителството е в оставка, даде основания на министър-председателя да направи този ход за изгонването на руските дипломати", отбеляза Юруков.

Гостът в студиото е категоричен - закриването на посолство не е късане на дипломатически отношения.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК