Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Александър Маринов: Президентът няма интерес да събаря правителство, те не свършиха нищо

"Излиза, че решението за изгонените руски дипломати е на министър-председателя", каза съветникът на президента

04.07.2022 | 20:11 Редактор: Искра Ангелова

Чие е решението за изгонените 70 служители на руското посолство?

"За мен е важен въпросът как се взимат подобни и важни решения в ръководството на държавата. Проблемът с това решение не е в неговото съдържание, но има определена дипломатическа процедура, управленска практика и най-вече е ясно кой взима тези решения, на каква основа и на какви доказателства. В нашия случай е доста неясно", каза съветникът на президента проф. Александър Маринов в студиото на "Денят ON AIR".

Той сподели, че не знае кога президентът Румен Радев е разбрал за изгонените дипломати.

"Това, което самият той обяви, че не е получено информация в президентството да е взимано такова решение на Съвета по сигурността към премиера. На практика няма легитимно решение. Излиза, че решението е на министър-председателя. Струва си да се запитаме какви обстоятелства могат да накарат българският министър-председател в оставка да вземе такова решение, прескачайки компетентните органи. Дипломацията си има свои правила", подчерта Маринов в ефира на Bulgaria ON AIR.

И е категоричен, че имаме скандал.

Попитан как ще коментира твърденията на Лена Бориславова, която заяви, че Русия плаща по 4000 лв. месечно на свои говорители в България, той отговори: "Това е шокиращо, но не може да се спре дотук. Логично е не само обществото, но и компетентните институции да поискат от г-жа Бориславова факти и доказателства, тъй като се хвърлят едно обвинение, настройват се определени групи в обществото. Едно лице, облечено във власт, трябва да знае, че когато хвърли подобно обвинение, трябва да предостави доказателства."

Според него Народното събрание и президентът също трябва да се позаинтересуват от тези твърдения.

"Отношенията с БСП бяха развалени много по-рано - миналата година. Председателят на партията - Корнелия Нинова, показа открито нежелание да подкрепи президента. След това, без капка притеснение, работи срещу президента. Имаше призиви да не се гласува за него. Нейните враждебни коментари не са от вчера", припомни съветникът на държавния глава.

По думите му в публичното пространство се хвърлят обвинения, които имат общ знаменател: "Внушението е, че това правителство, което е в оставка и което иначе е перфектно, бяло, чисто като детска сълза, някой му пречи, прави зловещи заговори да го събори. Това трябва да се елиминира. Президентът няма никакъв интерес да събаря правителство. В началото се надявахме, че те просто ще изпълняват не нечия воля, а това, което са обещали на избирателите. Но е факт, че нищо не направиха."

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК