Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Мирчев: Петков прояви смелост. България е пробита държава с пробити служби

"Ще преживеем затваряне на руското посолство, както преживяхме руския газ", посочи депутатът от "Демократична България"

01.07.2022 | 20:25 Редактор: Жаклина Иванова

Президентът Румен Радев връчи на кандидатурата на "Продължаваме промяната" за нов премиер - Асен Василев, първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в този парламент.

"За номинацията на Асен Василев разбрахме тази сутрин. "Демократична България" не е кадрувала в други партии, не сме имали подобни изисквания към "Продължаваме промяната". Имахме разговори и сме казвали мнението си по отношение на справянето на отделни министри. Не сме стигали до момента, в който публично да заявим кой трябва или не да бъде премиер", каза депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му "Демократична България" разчита на по-експедитивна работа на правителството.

"Темпото на работа трябва да бъде ускорено, трябва да има промени в министерствата. Очакванията на обществото са свързани с това да има управление, което да се справи", заяви той.

Според него е задължително правителството да има програма, ясни приоритети и политическа подкрепа.

"Трябва да е ясно кои политически сили и групи в обществото застават зад това управление, евентуално второ правителство. Ако отидем сега на избори, ще влезем в спирала, а парламентът ще бъде още по-фрагментиран", убеден е той.

Ивайло Мирчев коментира и темата с изгонените руски дипломати.

"Бяхме на закрито заседание, има доклади от ДАНС. Имаме уверението на шефовете на службите, че те разполагат с достатъчно данни за тези хора. Това за нас е достатъчно, за да имаме доверие на службите, че са си свършили работата", отбеляза депутатът от "Демократична България" пред Bulgaria ON AIR.

Мирчев е категоричен - не е работа на правителството да запознава руската страна с конкретните доказателства.

"Обявяват се за персона нон грата и темата приключва. Руските разведки са стигнали до най-високите етажи на властта. Това е огромният проблем, който трябва да бъде решен. Ние сме една пробита държава с пробити служби", добави той.

И отрече твърденията, че премиерът в оставка Кирил Петков е взел решението за изгонването на руските дипломати под външен натиск.

"Премиерът прояви достатъчно дързост и смелост да го направим това. Бойко Борисов така се бе стреснал от руснаците, че дори по времето на случая за Скрипал не посмя да изгони руски дипломати", подчерта Мирчев.

Запитан дали е възможно да скъсаме дипломатическите си отношения с Москва, депутатът от "Демократична България" изтъкна: "Това ще бъде ход на Русия. Никой не говори за прекратяване на дипломатическите отношения с Русия. Тук остават около 43 руски дипломати все пак. Ако Русия реши да затвори посолството си, ще го преживеем - така, както преживяхме руския газ".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК