Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Стреми ли се Радев към еднолична власт чрез ново служебно правителство?

Президентът не положи достатъчно усилия, за да убеди партиите да съставят редовно правителство, коментира д-р Орлин Колев

30.06.2022 | 21:25 Редактор: Елеонора Танева

До часове президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за съставяне на правителство - на "Продължаваме промяната".

"Президентът заяви ясно днес, че утре ще връчи първия проучвателен мандат на посочен кандидат за министър-председател. А той разполага със 7-дневен срок за предлагане на кабинет. Първият и втория мандат се връчват на излъчен кандидат на министър-председател", коментира преподавателят по конституционно право в СУ д-р Орлин Колев в студиото на "Денят ON AIR".

Той уточни, че първият и вторият проучвателен мандат се връчват на излъчен кандидат за премиер. А третият мандат се връчва на парламентарна група.

Д-р Колев добави, че президентът не е имал но Конституция определен срок, в който да проведе консултациите преди връчване на проучвателен мандат.

"Свидетели сме на размяна на реплики от едната и от другата страна. От гледна точка на Конституцията формално президентът е изпълнил буквата на закона, но не се е съобразил с духа и характера на Конституцията. За да се случи образуване на правителство, това е нещо, което не следва да се преследва. Основната цел е всички участници, включително и президентът, да положат максимални усилия за излъчване на правителство. Идеята на Конституцията не е да се състави служебно правителство. Следва да има усилия за образуване на редовно правителство", заяви конституционалистът пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че многократното съставяне на служебно правителство се доближава до президентска република. 

"Характерно за нея е, че президентът изпълнява ролята на изпълнителната власт, в конкретния случай я прави чрез своето служебно правителство. Парламентарната република ще бъде видоизменена. Президентът не положи достатъчно усилия чрез консултации да доведе до редовно правителство. Трябва да си отговорим на въпроса "Готови ли сме да поверим цялата изпълнителна власт в ръцете на един човек?", допълни д-р Колев.

Той коментира и изгонването на руските дипломати. Според него премиерът не е нарушил законодателството, още по-малко Конституцията.

"Този въпрос не е конституционно правен. Не може да се търси отговорност дали Кирил Петков е нарушил Конституцията.
МС ръководи и осъществява както външната, така и вътрешната политика, така че тази теза трудно би могла да издържи", уточни събеседникът.

Също така беше категоричен, че дори и да бъде свикан КСНС по темата, той е орган, който не може да отмени взето решение от МС.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК