Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Христанов: Заплахите заради "Капитан Андреево" продължават - харчат милиони, за да си отидеш физически

Депутат от статуквото използвал репликата "ти се превръщаш вече в проблем, а ние проблемите си ги решаваме навън"

29.06.2022 | 20:55 Редактор: Елеонора Танева

Продължават заплахите към висши държавни служители след разкритията за злоупотреби на частния контролен пункт на ГКПП "Капитан Андреево". Това заяви зам.-министърът на земеделието в оставка Иван Христанов в студиото на "Денят ON AIR".

"Откакто съм с охрана, не съм заплашван. Преди часове разбрах, че към един от висшите държавни служители е подновена заплахата. Росен Костурков, преминавайки покрай един народен представител от статуквото, получава реплика - "ти се превръщаш вече в проблем, а ние проблемите си ги решаваме навън", цитира Христанов заплахата, отправена към председателя на комисията по земеделие.

Зам.-министърът в оставка не даде повече подробности, защото не е сигурен дали няма да бъде подведен под наказателна отговорност. Но беше категоричен, че засегнатите интереси са достатъчно големи, за да има реална опасност за живота на хората.

"Губят милиони всеки ден и тези хора нямат проблем да похарчат няколко милиона, за да си отидеш физически. Страшно е", каза още Христанов пред Bulgaria ON AIR. 

Той беше категоричен, че ще се гарантира фитосанитарния контрол и здравето на населението.

"Имаме още 1-2 седмици евентуално. БАБХ не е политически орган, той е експертен орган, дори и нас да ни няма утре, той продължава работата си" добави гостът. 

Той коментира и скандала със 70-те изгонени руски дипломати. Самият Христанов също е научили от медиите. Но според него вероятно има обяснение за стигането до тази крайна мярка.

"Понякога задържането на информация с цел нейното опазване е по-важно. Знаем, че нотата е подписана легитимно от зам.-министър на външните работи. Всичко натам е спекулативна рамка, която може да възпали още повече процеса. Темата е болезнена исторически за обществото и от оперативна гледна точка. Допускам, че тук диалогът не е бил възможен на чисто оперативно ниво", предположи Христанов.

Той видя в ултиматума на Нинова за правителство без Петков като премиер опит да овладее различните настроения в левицата.

"Тя вероятно дори не е имала избор. Имам информация, че се е опитала да аргументира позицията. Но да изчакаме изслушването. Да разберем дали няма убедителни доводи, които да обърнат мнението и да продължат коалиционните разговори", допълни Христанов.

От думите му стана ясно, че "Продължаваме промяната" ще настоява за консултации с президента, а ако такива не се състоят, ще приеме в петък мандат за съставяне на правителство и ще опита да го изпълни.

"Имахме добър диалог и подкрепа, които се базираха на една мечта - разбиването на мафиотските структури в България. Това ни обединяваше много дълго време. Това изчезна от изявленията на президентската институция. Точно сега, когато видяхме колко лесно задкулисието може да свали правителството, трябва да възобновим разговора и да си припомним защо бяхме заедно. Но защо пътищата ни се разделиха и на всяка своя стъпка да търпим укори - нямам отговор", коментира отношенията между управляващи и президент Христанов.

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК