Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бивш зам.-министър в МЗ пита къде са аргументите за отстраняването на шефа на "Пирогов"

Остава горчивина, че разчистват стола за някой по-удобен човек, коментира Светлана Йорданова

28.06.2022 | 21:11 Редактор: Елеонора Танева

Отстраняването на директора на "Пирогов" проф. Поромански предизвика протест на служители в лечебното заведение. 

"Това е една порочна практика, която се е наложила преди много години. Реформа може да приключи със смяната на ръководството, но трябва секторно оздравяване в Министерството на здравеопазването. Запознах се с исканията на лекарите в "Пирогов". Те искат обяснение. Ако има факти, да бъдат изнесени в медиите. Иначе остават с горчивина, че разчистват стола за някой по-удобен човек", коментира бившият зам.-министър на здравеопазването Светлана Йорданова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя подчерта, че в здравното министерство смяната на министри е много честа, а всеки един от тях може да уволнява и назначава директори на болници.

"Дори и да бъде гласувано доверие на нов човек, следващият министър може да отмени решението. Дано има стойностен конкурс с визия за развитие, защото "Пирогов" е национална сигурност, той е сърцето на София", каза Йорданова пред Bulgaria ON AIR

А по думите ѝ, за реформа в здравеопазването е нужен политически консенсус.

"Шефовете на болници са най-потърпевши. Особено когато са притиснати от високите сметки и от неразбирането на правителството. Остава въпросът защо все още не са преминали на друг режим на заплащане на тока, а го плащат като промишлен. Директори на болници задържат плащания към всички външни контрагенти, за да могат да плащат сметките за ток. Излиза, че българският бизнес плаща за тези сметки, в по-голямата им част", заяви Йорданова.

Тя коментира в студиото и първия център за интензивна терапевтична помощ на зависими по модела "Минесота", който започва работа в България.

"Това е огромната стигма, която тежи в българското общество и оставя десетки хиляди хора без лечение. Прието е да се счита, че човек, който злоупотребява с алкохола, има слаба воля", отбеляза Йорданова.

Центърът "28 дни, за да си чист" се намира близо до София и започва работа на 3 юли. Екип от десет български специалисти вече са преминали обучение по модела "Минесота".  

"В Полша по здравна каса лечението по модел "Минесота" се заплаща повече от 30 г. Това показва, че е достатъчно ефективно. В САЩ на човек, който е употребил алкохол или наркотични вещества и е извършил леко правонарушение, му се поставя условие  - дали иска да влезе в затвора за няколко месеца или да започне лечение", даде пример гостът.

Йорданова е категорична - всеки един зависим има шанс да бъде пълноценен човек не само в семейството, но и в икономиката. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК