Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Икономисти: Бюджетът не може да се подготвя от кабинет, който си отива

Доц. Сарийски изтъкна, че трябва да осигури справедлив пазар, а според проф. Ганчев разходите не са разпределени равномерно

28.06.2022 | 21:05 Редактор: Теодора Патронова

Кой какво пожела от новия бюджет и ще стигнат ли парите на държавата? 

"Параметрите на бюджета не изглеждат особено реалистични, тъй като бяха увеличени едновременно и приходите, и разходите. Остава висок държавният дълг. Тези неща по принцип могат да се реализират, но остава все пак един голям риск, особено от гледна точка от приходите. Този бюджет преди всичко не е икономически, а политически", каза икономистът проф. Ганчо Ганчев в "Денят ON AIR".

По думите му това е типичен пример как не трябва да се прави бюджет. Икономистът обърна внимание, че бюджетът трябва да е правен от нормално правителство, което има пред себе си перспектива и провежда целенасочена политика, а такъв бюджет, който се приема при правителство в оставка, няма как да бъде икономически състоятелен. Това е безпринципен бюджет, подчинен на предизборни обещания.

"Подводната мина е с допълнителните пари за пенсиите, защото това, което ще видим като допълнителни разходи, ще бъдат под 2 млрд., но през следващата година ще станат приблизително 4,5. Бюджетът е инструмент. Не може да се подготви инструмент при положение, че си отивате. Ясно е, че правителството, което идва, трябва да провежда своите политики посредством бюджета", коментира икономистът доц. Григор Сарийски пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Ганчев посочи, че разходите за вътрешна сигурност и съдебната система са значително по-високи отколкото в ЕС, за разлика от образованието, за което се твърди, че е приоритет. Според доц. Сарийски трябваше да се установи справедливо заплащане на пенсиите и тогава да се увеличават на калпак. Проф. Ганчев добави, че поначало не е решен въпросът как правилно да се финансира пенсионната система.

"Бюджетът не може да осигури кой знае какъв растеж, но това, което може да направи, е да помогне на държавата да си върши работата, защото засега това нещо не го виждаме. Най-малкото, което може да направи държавата, е да осигури условия за създаване на справедлив пазар. Не са необходими много пари, а ефективна работа на органите на държавната администрация", каза още доц. Сарийски.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК