Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Адв: Рангелов за българския "Магнитски": По-брутален дори от Закона за защита на нацията

Екзистенциални права на човека се нарушават, подчерта юристът

27.05.2022 | 21:15 Редактор: Здравко Черкезов

"В него има толкова малко право и толкова много политика, че е трудно да се нарече закон. По-скоро прилича на декларация за борба срещу корупцията", заяви пред "Денят ON AIR" адв. Людмил Рангелов във връзка с подготвяния от Асен Василев български вариант на закона "Магнитски".

Адв. Рангелов направи аналогия със Закона за защита на нацията от януари 1941 г.

"В първоначалния си вид на Закона за защита на нацията, включително в частта, адресирана към лица с еврейски произход, дори там ограниченията не са били толкова брутални, каквито са в този закон", посочи юристът.

Според него българският закон "Магнитски" правилно бива определян от опозицията като "фашизоиден".

"Смятам, че това не е работено от сериозни юристи, а е по-скоро опростена изява на политическа воля. Работната група отрече да има общо и доколкото познавам членовете ѝ, дълбоко се съмнявам, че там може да има хора, които да създадат подобен нормативен акт", каза адв. Рангелов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"В него има толкова много неща, които противоречат на базови права на човека, конституционни права. Възможност компетентен орган на чужда държава автоматично да постави определено лице в този списък и това лице до такава степен е ограничено, че дори ако му се наложи да получи средства за базови нужди, трябва да се моли на този Междуведомствен съвет - респективно на Министерския съвет, да му отпуснат сума от собствените му средства, за да може да оцелее. Екзистенциални права на човека се нарушават", подчерта още юристът в студиото. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК