Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Марковски: Без политически квоти във ВСС, има влияние върху съдебната власт

От закриването на спецправосъдието ще спечелят подсъдимите, коментира юристът

26.05.2022 | 21:17 Редактор: Елеонора Танева

Главният прокурор определи закриването на спецправосъдието у нас като "юридическа катастрофа". По думите му всички важни дела ще бъдат унищожени след въвеждането на промените в Закона за съдебната власт.

"Не бих обрисувал чак толкова черна картина. Българското правосъдие ще бъде изправено пред сериозно предизвикателство - чисто оперативно и технически, което ще затрудни правораздаването. Но главният прокурор има добър и сериозен аргумент, свързан с определянето на подсъдността на съдилищата, които ще трябва да поемат делата. Тези дела, които бяха в компетенцията на Спецсъда, са свързани с престъпления на територията на различни окръжни градове. Трябва да се установи къде е довършена престъпната дейност, за да се определи съда, който да поеме разследването", коментира адвокат Димитър Марковски в студиото на "Денят ON AIR".

От думите му стана ясно, че спорът за подсъдност ще се решава от Върховния касационен съд.

"Голяма част от наказателните производства ще се поемат от Софийския градски съд и от Софийския апелативен съд, които компетентно ще продължат довършването им. Останалите ще бъдат разхвърлени по окръжните съдилища. Върховното правораздаване ще бъде затлачено от дела за компетентност. Това ще доведе до тежко забавяне при определянето на компетентните съдилища", убеден е адвокатът. 

А от цялото забавяне ще спечелят най-много подсъдимите, категоричен е Марковски. Както и за това, че никой обвинен няма да избяга от правосъдието.

"Всяко едно обвиняемо или подсъдимо лице има определени правни интереси, ако това дело се бави във времето не по негова вина. Черпи благоприятни последици - това е смекчаващо наказателната отговорност обстоятелство. Делата от компетентността на спецправосъдието не могат да изтекат по давност. Обвиненията са свързани с тежки санкции, няма как да избягат от правосъдието", уточни Марковски пред Bulgaria ON AIR.

Като голям проблем пред бъдещото разпределение на делата той посочи възможността съдии да си правят отвод. 

Според юриста част от съдебната реформа трябва да бъде изключването на политическата квота от Висшия съдебен съвет.

"Има един принципен проблем, свързан с това, че не бива да има политическа квота в съдебните институции. Ако се прави такава реформа, трябва да се извади парламентарната квота от органа, който определя как да се кадрува. Сега има изкуствено смесване на отделните власти, което е нарушение. Това изкуствено политическо присъствие няма място във ВСС", заяви Марковски.

И коментира, че макар и да няма доказателства, е убеден, че има политическо влияние и вмешателство в съдебната власт.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК