Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Демократична България": Говори се за актуализация на бюджета, но няма нищо на хартия

"Инфлацията няма да се пребори бързо, нашите мерки няма да имат отрицателен ефект", заяви Георги Ганев

26.05.2022 | 20:53 Редактор: Ваня Кузманова

Какъв ще е ефектът от социалните и икономически мерки на правителството? 

"Мерките са разнообразни. В нашата шарена коалиция ще има разнородни предложения. Предложенията, които идват от "Демократична България", няма да имат проинфлационен ефект. Те са предимно насочени към ограничаване на разходите на домакинствата и ограничаване на разходите за бизнеси. България като цяло няма какво да направи със световната инфлация, защото тя се дължи на хлабавата парична политика на световните централни банки", заяви депутатът от "Демократична България" Георги Ганев в студиото на "Денят ON AIR".

Той посочи, че една от мерките, с които правителството очаква дългосрочно да задържи ръста на цените, е предложението за ревизия на прага за регистрация по ДДС. 

"Инфлацията бързо не може да се пребори. Спирането на инфлацията е продължителен и болезнен процес. Друго наше предложение е за намаляване на законовата лихва за забава и третото ни предложение е да се намалят акцизи, което веднага ще се усети за крайната цена", допълни Ганев. 

По думите му към момента все по-често се говори за актуализация на бюджета, но засега няма нищо на хартия. "Ако има малко забавяне и актуализацията влезе от 1 август, няма да се случи нищо страшно", каза депутатът пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че към момента няма някакви тревожни сигнали по изпълнението на бюджета - и като ръст на приходи-разходи, и като баланс.

"Няма начин да няма увеличение на цената на парното и топлата вода с цялото поскъпване на енергийните ресурси през последните месеци, но то ще е в пъти по-малко от поисканото, което не означава, че няма да е сериозно", заключи Георги Ганев. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК