Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

БСП иска управленска програма, компромис с превозвачите може да има, но частичен

От приоритетно значение е опазването на природата, но и развитието на икономиката, заяви Борислав Гуцанов

26.05.2022 | 20:28 Редактор: Елеонора Танева

Промени в Закона за околната среда се оказаха прът в колелото на управляващата коалиция. Стигна се до компромисен вариант - втора инстанция за обжалване на оценката за въздействие на околната среда за национални и стратегически обекти да има от 2024 година.

"Нормално е в такива закони да има различни виждания. За БСП е от изключително важно значение опазването на околната среда. Това трябва да завещаем на нашите деца. От друга страна не можем да спрем големите ключови инфраструктурни проекти на държавата, които имат стратегическо значение. Затова направихме двугодишния отлагателен период. От приоритетно значение е опазването на природата, но и развитието на икономиката", подчерта депутатът от БСП Борислав Гуцанов в студиото на "Денят ON AIR".

Той отбеляза като напредък факта, че дебатът се провежда в Народното събрание.

"Ние дадохме 6 месеца максимален срок за произнасяне на съда, не може по една жалба с години да се бави решението. Нещата досега се решаваха на други места. Нормално е такива дебати да се водят в залата на НС", коментира Гуцанов пред Bulgaria ON AIR.

И отбеляза, че страната ни е изпуснала много възможности, от които би печелила. Като пристанище "Варна", което не се е развило, а топката е отишла в Констанца, където са разкрити 175 000 работни места.  

Гуцанов е категоричен, че скоро ще има законови промени за "ин хаус" процедурите. 

"Как се преведоха 7,8 млрд. по "ин хаус" процедури? Следващата седмица в Сметната палата ще внесем искане тя да се произнесе по една част от процедурата - за 435 млн. лв. за АМ "Хемус". Нормално ли е да се преведат 500 млн. лв. за озеленяване на бъдещи детелини, без да има проекти? Това ако не е безобразие, кое е? Ако това не е на ръба на закона... Прокуратурата е единственият орган, който може да се произнесе, но се бави", подчерта депутатът от БСП. 

И уточни, че пари за "Хемус" има, но са много неяснотите около договорите - къде са отишли преведените вече средства.

"Има дадени пари по сметките на фирмите, а няма извършени дейности за един лев. И сега искат още пари, няма как да стане", категоричен е народният представител.

Левицата настоява за управленска програма.

"Всяка седмица има коалиционни разговори. Трябваше да бъде по-рано изработена, а не коалиционните съвети да заседаваме всяка седмица. ГЕРБ нямаха такава програма във всичките си правителства. Убеден съм, че МС по най-бързия начин ще я изготви", добави Гуцанов.

И изрази убеждение, че властта и превозвачите ще се разберат по някои спорни теми. Като финансовата подкрепа за превозвачите извън населените места. 

"На 8 юни ще стигнем до това, което им е необходимо. И най-важното - всеки един български гражданин има правото да отиде от едно населено място до друго, без значение дали са 5 или 10 души. Тези средства ще бъдат осигурени", убеден е депутатът.

Така както е сигурен, че искането за отстъпка на тол системата няма как да бъде направено от правителството.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК