Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Акад. Балкански: Бих искал държавата да ми подари 10 ст., за да ги увековеча в една рамка

Той мечтае българските зрители отново да заобичат цирка и да го посещават

24.05.2022 | 21:25 Редактор: Теодора Патронова

"За мен 24 май е единственият истински български празник, който уважавам от дете. За нас, цирковите артисти, това беше голям и единствен празник и се честваше с много голямо уважение", разказа легендата на българския цирк акад. Александър Балкански в "Денят ON AIR".

"Аз много не съм ламтял за награди, защото ако бях ламтял нямаше да остана на званието "заслужил артист", а щях да стана "народен артист". Имаше начин. Имам много награди и всичко това го възприемам като награда за моя труд. За това, че аз създадох цирк, който в международно отношение спаси името на българското цирково изкуство. Утре пристига делегация от Брюксел, която е номинирала цирк "Балкански" за наградата "Мишелин". Ако ние действително спечелим тази награда, цирк "Балкански" ще бъде най-добрият цирк в Европа през 2023 година", заяви акад. Балкански.

Той поясни пред Bulgaria ON AIR, че много иска да се създаде стационарен цирк, но поради конфликт на интереси, няма да може той да го управлява. Гостът съобщи, че цирковите лидери са имали среща с Комисията по култура в НС и според него в правителството има хора и партии, които искат да има стационарен цирк в София.

"Цирковото изкуство, за разлика от театъра, операта, балета, не получава никаква дотация. Ние се издържаме от това, което идва от касата на цирка. Не обещават финансиране. Бих искал държавата да ми подари 10 стотинки, които да ги увековеча в една рамка, но и това не съм получил", каза акад. Балкански. 

Той изтъкна, че не се влияят българи, украинци и руснаци от войната, при цирковите артисти, които рискуват живота си благородно, за да създадат естетическа наслада за зрителите, няма такива мисли да влошават взаимоотношенията си. Акад. Балкански мечтае българските зрители отново да заобичат цирка и да го посещават. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
fiki
преди 1 година
На тоя "академик" съм гледал и чел няколко интервюта и навсякъде реве едно и също.Че другите циркове трябва да се закрият та да остане само неговия и че държавата е длъжна да дотира на 100% цирка,но отново само неговия Сигнализирай за неуместен коментар