Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

10 изключителни филмови заглавия в 9-ото издание на "Златната липа"

"Наградите са само четири - за най-добър филм, режисьор, актьор и актриса", посочи Магдалена Ралчева

23.05.2022 | 21:17 Редактор: Ваня Кузманова

Кои филми се състезават за "Златната липа" 2022? 

"Това ще бъде деветото издание на фестивала. Много съм признателна на община Стара Загора и кмета на града, благодарение, на който тази културна инициатива се превърна в един изключителен културен празник, който всички очакват с нетърпение. Това е международен фестивал за съвсем ново европейско кино", посочи кинорежисьорът Магдалена Ралчева в студиото на "Денят ON AIR"

По думите ѝ за първи път в конкурсната програма ще има 10 заглавия

"Имаме комисия от 10 човека, които много внимателно селектират филмите. За първи път ще имаме възможността да видим две български ленти. Това са филмите на документалиста Андрей Паунов, който прави блестяща интерпретация на Радичковата пиеса "Януари". "Жените наистина плачат" е също един много вълнуващ филм. Другите 8 заглавия са от датската лента, има австрийско заглавие и лента от Хърватия", допълни Магдалена Ралчева. 

Кинорежисьорът изтъкна, че наградите са само 4 - за най-добър филм, режисьор, актьор и актриса

"Те ще бъдат оценявани от 5-членно международно жури, като досега председател винаги е бил български кинематографист. Много съм щастлива, че големият български аниматор, режисьор и продуцент проф. Анри Кулев ще застане начало на журито", каза Ралчева пред Bulgaria ON AIR.  

"Досега прожекциите се провеждаха само в 2 зали. От тази година имаме щастието залите да са 3, тъй като някои от филмите могат да се видят само веднъж", завърши гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК