Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Какви ще са последиците за България от войната?

Коментар на проф. Захари Захариев и Владимир Левчев

23.05.2022 | 20:50 Редактор: Искра Ангелова

Какви ще са последиците за България от войната в Украйна?

"Последиците няма да бъдат краткосрочни. Те няма да засегнат само геополитиката, световните отношения няма да се почувстват на полето на икономиката, а и ще променят дори в цивилизационен план всичко онова, което ни заобикаля. Моите прогнози са песимистични. Те са за срок от между 20-30 години. От една страна ще имаме една студена война, една обективно паднала Желязна завеса между Европа и Русия", каза политическият анализатор проф. Захари Захариев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него това ще нанесе дълбоки травми и върху духовността на всички народи.

"Големият руски световен учен Камик Лихачов казва, че България е страната на духа и че руската култура идва от нашата страна. 24 май трябва да бъде български национален празник. Кирилицата е създадена в България. И един век по-късно е пренесена в Русия", сподели писателят Владимир Левчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че войната в Украйна е променила света.

"Нямаше никаква логика да се извършват всички тези зверства, освен исторически претенции. Украйна е най-голямата държава в Европа след Русия. Последиците ще бъдат ужасни. Путин е тежко болен", подчерта Левчев.

Захариев припомни, че спекулациите относно военната операция ни заливат всеки ден.

"За жалост, медиите отдавна са напуснали полето на обективната информация, която стига до крайния консуматор. Има активна дезинформация. Това нещо го виждане не само в България, но и в повечето западни страни - Великобритания, тя е водеща в това отношение, както и Германия", допълни проф. Захариев.

По думите му лъжата се е превърнала в траен елемент на световната политика.

"Надявам се в сферата на дипломацията да се сложи край на тази война. Тя би могла да бъде само ако Русия се изтегли от завоюваните от нея територии. Кой трябва да прави компромиси, когато една страна е нападната", попита писателят.

Според политическия анализатор, ако Донецк и Луганск се върнат в пределите на Украйна, ще последва "разчистването на сметки".

"Оптимист ме прави изявлението на Министерството на външните работи на Русия, че те подробно ще анализират Плана на Италия за мир и ще излязат с контрапредложение", сподели проф. Захариев.

Левчев смята, че България няма какво друго да направи, освен да бъде на страната на справедливостта: "Не е външен интерес да има мир на Балканите. Ние нямаме агресивна външна политика и идеи да завладяваме страни извън България."

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК