Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Еленко Божков: Не може да има 4 пъти по-евтина цена на газа от пазарната

"Странно е, че не знаем коя е фирмата за американския втечнен газ", заяви енергийният експерт

23.05.2022 | 20:36 Редактор: Ваня Кузманова

Има ли рискове България да плаща руския газ в рубли?

"Тези рискове са пренебрежими за държави като Германия, Италия и Гърция. Ние в момента използваме газ, който се плаща от Гърция, и който ще бъде заменен от това количество природен газ, което ще пристигне от Тексас с тези два кораба. Продължаваме да използваме руски газ, само че по-скъп", заяви енергийният експерт Еленко Божков в студиото на "Денят ON AIR". 

По думите му е повече от странно, че не знаем коя е фирмата за американския втечнен газ

"Ние не знаем също има ли достатъчно количества и каква е цената. Абсурдно е това, което твърди началникът на кабинета. Не може да има 4 пъти по-евтина цена от пазарната, защото газът не може да се добие на такава цена", изтъкна енергийният експерт.  

Той коментира, че процедурата по пускането на Комотини - Стара Загора е в добър прогрес и е съвсем очаквано да видим природен газ в края на август, който идва от Азербайджан по тази връзка. 

"Разговорът, който е воден за получаването на двата танкера природен газ, е бил политически, а не търговски. Поети са някакви ангажименти, за които няма подписан договор, или той не е подписан от шефа на "Булгаргаз". Възможно е да има конфликт на интереси или договорки под масата. За 7 месеца ни трябват 28 танкера, ако ги получим", посочи Еленко Божков пред Bulgaria ON AIR.

Той заключи, че рекордната печалба на БЕХ за 2021 година ще бъде използвана за компенсация на бизнеса, която не става по най-добрия начин. 

"Липсва прецизиране на тези компенсации. Това, което се случва в КЕВР, също не ми харесва", допълни гостът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК