Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Томов: Не може да намалиш едно с 50 ст., да вдигнеш друго с 5 лв., задават се избори

Антикризисните мерки не са антиинфлацонни, заяви лидерът на "Българска социалдемокрация - Евролевица"

20.05.2022 | 21:28 Редактор: Елеонора Танева

Все по-силни са критиките към правителството, че набелязаните антиинфлационни мерки няма да дадат очаквания резултат.

"Антикризисните мерки не са антиинфлацонни - инфлацията беше изпусната, това са късни мерки към отделни бизнеси. Няма гаранция, че инфлацията ще се успокои. Качването на инфлацията над 10% е чиста стагфлация. Ако доставките на руски петрол спрат, на бензиноколонките ще има цени от 4,50 лв. за дизел", прогнозира лидерът на "Българска социалдемокрация - Евролевица" проф. Александър Томов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него няма вариант страната ни да получи изключение за европейското ембарго над руския петрол.

"Ще ни поставя условия, които няма как да изпълним. Можеше да се направят много по-успешни и по-антиинфлационни мерки, за да бъде инфлацията по-ниска. Нашата е 2 пъти по-голяма от европейската. Заблуда е да се твърди, че тя идва отвън", категоричен беше Томов.

Според него ефект върху бюджета на обикновения човек няма да има и от 0% ДДС на хляба.

"Господата от Асоциацията на производителите на хляб и хлебни изделия казаха, че ще намалят цената. Ако го направят, няма да е с 20-50 ст. Това ще промени ли съществено състоянието на бедните? Смешно е да се каже - пипаме хляба като махаме ДДС, ами другите храни, които се потребяват ежедневно? Като намалиш едно с 50 ст., а вдигнеш друго с 5 лв., няма смисъл", коментира Томов пред Bulgaria ON AIR.

Той прогнозира, че с актуализацията на бюджета, инфлацията ще се задълбочи.

"Ако бюджетът остане само с това, то ще е бюджет с много голям дефицит и отиваме на най-високите инфлации в Европа. Сега съм вече сигурен - стаhфлацията е неизбежна, има опасност от рецесия, особено, ако такава се състои в други европейски държави или САЩ", прогнозира проф. Томов.

И прогнозира предсрочни избори, породени от невъзможността на управляващите да се справят с кризите.

"Ние отхвърлихме Борисов, но в момента не стават нито Киро, нито Бойко. Изборите ще дойдат неизбежно. Сега излизат първите протести, на петия месец от управлението. Когато стане опашка и всички казват "дай", става опасно. Няма откъде до го вземат за полицаи, медицинските сестри, животновъди", каза още Томов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК