Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Румен Христов: Мерките са закъснели, повече от 1/3 от приходите идват от ДДС

"Нека мерките бъдат насочени към тези, които имат нужда от тях", заяви депутатът от ГЕРБ/СДС

19.05.2022 | 20:43 Редактор: Искра Ангелова

Правителството обяви пакет от антикризисни мерки, но ще сработят ли?

"От всички мерки може да се очаква някакъв резултат. Въпросът е какъв е той. За мен те са закъснели, неадресирани съобразно групите, които имат нужда. Част от тях са проинфлационни, защото раздаването на средствата не е добра практика", каза депутатът от ГЕРБ/СДС Румен Христов в студиото на "Денят ON AIR".

Той е категоричен, че помощта не трябва да е за всички.

"Аз мога да си платя бензина и тези 12,50 лв., които се спестяват, не трябва да ги получавам. Но тези, които имат нужда, могат да получат 20,50 лв. вместо 12,50 лв. Виждаме, че заеми се вземат всяка седмица. Сега ще се внесе предложение за допълнително облагане с данък печалба за дружествата, които са с свръхпечалба, благодарение на това, че изземат средства от предприятията. Тези компенсаторни мерки и механизми, които бяха предложени за предприятията и небитовия сектор по отношение на електроенергията, закъсняха твърде много и инфлацията се напомпа", допълни Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него лошото управление също увеличава инфлацията.

"Неслучайно ние сме с двойно по-висока инфлация от ЕС. За мен добра мярка, която беше обсъждана дълго време, е повишаване на ДДС от 50 000 на 100 000 лв., защото дребният бизнес изпитва затруднения, когато изпълнява всички изисквания. Това е стъпка в правилната посока. Те имат достатъчно мнозинство да се подкрепят, ние като опозиция трябва да кажем защо тези мерки няма да сработят и защо са закъснели", подчерта народният представител.

Попитан дали нулевата ставка на ДДС за хляба ще понижи цената му, той отговори: "Категорично не. Противник съм на диференцираните ставки. Но в такива тежки случаи, каквито са кризите, в които се намираме, може да се мисли за временни мерки. И защо пак е за всички? Аз мога да си купя хляб с ДДС, нека те да бъдат насочени към тези, които имат нужда от тях. Има много скъп вид хляб, който няма смисъл да му сваляш ДДС."

По думите на депутата е риск да се лишава хазната от данък добавена стойност.

"Повече от 1/3 от средствата от приходната част на бюджета идват от ДДС. Ако ние сме направили добри разчети и те показват, че можем да си позволим данък добавена стойност, хубаво е да стигнем до намаляване на единната ставка", коментира Румен Христов.

И посочи, че не може да забраним износа на зърно, защото зърнопроизводителите искат да освободят своите бази: "Основно зърното в момента се намира в търговците. Те реализират на по-високи цени. Трябваше да се действа бързо и да имаме количество, което да гарантира стабилност."

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК