Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Продължаваме промяната": Връщаме нормалното функциониране на КЗК

Депутатът Димитър Гочев не е изненадан от решението на ВСС относно отстраняването на Гешев

19.05.2022 | 20:55 Редактор: Теодора Патронова

Парламентът прие на първо четене промени в мандата на КЗК.

"Това е просто връщане към нормалността и нормалното функциониране на този орган. До миналата година февруари месец, членовете на комисията бяха с 5-годишни мандати и просто ние го връщаме. Тогава удължаването на мандата с две години беше като бонус, може би за благодарност от тогавашните управляващи", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Димитър Гочев в "Денят ON AIR".

Според него става въпрос за нормални процеси по реформиране на органите с цел по-добра ефективност. Гочев отбеляза, че при избора на нов състав на КЗК ще се фокусират върху експертност. 

Гостът коментира и нежеланието на съдиите и магистратите от Специализирания съд и прокуратура да бъдат разпределяни извън София.

"Получихме много ясни заявки от колегите, че това са техните предпочитанията. Има някакви ограничения, които сме поставили в закона, но до голяма степен решението е във ВСС. Мисля, че така сме създали закона, че да има възможност за всеки един съдия да не трябва да преживее някакво сътресение, за да продължи да упражнява професията си. Съдия да си направи отвод по дело, което е започнало, е толкова против професията, че не си представям някой колега да го направи. Ще има възможност за командироване в София за довършване на делата, което допълнително улеснява колегите. Надявам се, че ВСС ще намери най-доброто решение", изтъкна Гочев пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че не е изненадан от решението на ВСС относно отстраняването на главния прокурор. По думите му, стратегията е да се забави решението. Гостът смята, че относно реформата на КПКОНПИ ще намерят общ език с коалиционните партньори. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК