Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Стаматов за матурите: Имаме огромна армия от учители стожери и невероятно много камери

Заплатите и сметките може да се постигнат с гарантирана актуализация на бюджета, коментира директорът на 119-о училище в София

17.05.2022 | 21:20 Редактор: Елеонора Танева

Страната навлиза в дълга изпитна сесия. Утре е матурата по български език и литература, а допълнително предизвикателство пред учениците в София може да се окаже придвижването да училищата. 

"Зрелостниците трябва да тръгнат по-рано, не трябва да чакат последния момент. Всичко може да се случи. Дори и да няма проблем с градския транспорт, може да попаднат в задръстване. Най-късно до 8:00 часа трябва да бъдат в училището", припомни директорът на 119-о училище в София Диян Стаматов в студиото на "Денят ON AIR".

Той е категоричен, че възможностите за изтичане на теми и отговори на изпитите са останали в миналото.

"Всякакви слухове, че някой нещо продава и нещо знае, останаха назад във времето. Сега така са направени изпитните сегменти, че реално няма как да се случи този филм от миналото. 1500-2000 директори ще са бойни стожери за справедливостта, към тях още 15 000 учители. Това е огромна армия, с невероятно голямо количество камери. Има и регламент по отношение на отделните части. През първия час не може да се излиза", уточни Стаматов пред Bulgaria ON AIR. 

Директорът припомни, че изпитната сесия продължава до 20 юни. Следва поредица от 100 изпита, които ще покажат как протича образованието в онлайн средата. Надява се опасенията му за пропуски да не се оправдаят.

"Надявам се въпросите да са лесни, за да покрият учениците критерия от 30 точки. Летвата е малко вдигната за получаване на тройка, дано не се окаже неприятен изпит за голяма група от учениците. Златната среда ще бъде много по-лесно достижима. В момента почти всички висши учебни заведения използват като вход държавните зрелостни изпити", подчерта Стаматов.

С 12,3% е средното увеличение на заплатите на учителите, уточни директорът. А основното предизвикателство пред ръководствата на училищата от септември ще бъде плащането на сметките за ток, газ, парно.

"Най-вероятно до края на лятото не би имало проблем с издръжката в рамките на сега съществуващия бюджет. Но за началото на новата учебна година почти всички директори имат притеснения. Заплатите и сметките може да се постигнат с гарантирана актуализация на бюджета. Отрано трябва да се говори за това, стабилно да се изкаже този казус и да има гаранция, че Министерството на финансите ще ни осигури тази финансова стабилност. Трябва ни предвидимост", обясни Стаматов.

Той призова и за промени в учебното съдържание. Дебатът според него не трябва да бъде върху началото и продължителността на учебната година, а върху учебните програми. 

"Има много фактология и излишен материал. Проведохме анкети сред учители, ученици и родители. Те показаха, че най-трудният предмет е математиката. Тя е труден предмет и няма да стане по-интересна с промяна на продължителността на учебната година", коментира Стаматов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК