Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Финансист: Мерките са обречени, намаляването на ДДС е абсолютен популизъм

Изпреварващо нарастване на пенсиите застрашава устойчивостта на пенсионната система, смята Любомир Дацов

17.05.2022 | 21:03 Редактор: Здравко Черкезов

14-те мерки, които от правителството обявиха, не са антиинфлационни, а са в подкрепа на икономиката. Без стъпки за овладяване и контролиране на бюджетното салдо, всички мерки са обречени политически действия. Това заяви финансовият експерт Любомир Дацов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му да овладееш инфлацията е като да овладееш горски пожар – правиш просеки около пожара и оставяш всичко по средата да изгори.

"Трябва да поспестиш малко от приходите от инфлацията и да балансираш бюджета. След това с останалите средства можеш да таргетираш групите, бизнеса и социалното подпомагане. Без да направиш стъпките за овладяване и контролиране на бюджетното салдо, няма как да ти се получи макроикономическата котва, около която е овладяването на инфлацията", обясни финансовият експерт.

"Без да направиш това, другото е обречено – политически действия, свързани с един или друг политически приоритет", добави Дацов.

Според него при инфлацията се изисква системност на мерките. "Поне да не нанасят вреда, да са насочени в една посока", посочи Дацов пред Bulgaria ON AIR.

"Намаляването на ДДС е абсолютен популизъм, глупост, и си има цена. Абсолютно безсмислено е да правиш нещо, което струва пари, не бори инфлацията и не намалява цената. Намаляването на данъците би имало смисъл, ако тези данъци останат за постоянно на ниските си нива, но те няма да останат. Ако мерките се махнат, автоматично цените ще скочат на другия ден", изтъкна финансовият експерт.

Дацов е против икономическата теория, според която колкото повече харчиш, толкова по-бързо вървиш напред. "Политиката на експанзия в повечето държави води до провал, защото тя ти купува време, да речем 5-10 години, но със сигурност след това икономиката ти забива такъв шамар, че просто ще ти се завие свят", подчерта той.

По думите му изпреварващо нарастване на пенсиите застрашава устойчивостта на пенсионната система. "Има още поне 2-3 години, в които бюджетът може да издържи, преди да е толкова дебалансиран, че да се наложи вдигане на данъците", смята Дацов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК