Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ще се справи ли коалицията с торнадото от проблеми в държавата?

Коментар на бившия председател на НС доц. Борислав Великов и лидера на БПЛ Красимир Янков

17.05.2022 | 20:45 Редактор: Теодора Патронова

Коалиционните партньори се събраха на поредни дебати за набелязване на мерки за решаване на социалните и икономически кризи.

"Очевидно е, че има остър тон, много не си говорят или недостатъчно си говорят коалиционните партньори. Тази вечер се планира да си говорят повече, за да няма ревнивост от някои от коалиционните партньори. Макар и мандатоносители, от "Продължаваме промяната" са изявили някакви инициативи, които не са съгласувани. Това са грешки на растежа. Те сега тепърва навлизат. Ако имат няколко години, ще стигнат до някакво ниво, което да е приемливо за всички българи", коментира бившият председател на НС доц. Борислав Великов в "Денят ON AIR".

Според лидера на БПЛ Красимир Янков, няма да имат няколко години. Той обърна внимание, че това е коалицията и правителството на Кирил Петков. И е ясно, че който контролира финансовия ресурс, определя и каква е политиката. 

"Колкото и да не се харесва на другите партньори, това все повече ще личи. Ще се вижда и напрежението между тях. Изваждат се мерки от финансовия министър и премиера, които са социални, а има социална партия, която трябва да настоява за такива. Целият негатив, който ще понесат партньорите, ще го дължат именно на тези двама случайно попаднали в политиката. Тези двама политици, които са еднолични и решават всичко, което е в управлението, ще ни доведат до просешка тояга", добави Янков пред Bulgaria ON AIR

По думите на доц. Великов хората на Петков доста бързо навлизат и предприемат или огласяват, че ще предприемат някакви мерки, които са полезни. Той изтъкна, че пари има, но въпросът е да се харчат разумно и в полза на хората. И да се компенсират тези високи цени, каквато е целта на правителството. 

Янков обаче посочи, че много от мерките, които се предлагат, ще генерират инфлация. Той изтъкна, че хората обедняват, а със закъснение се предлагат мерки, които не се знае кога ще бъдат приложени. И добави, че е необходимо рязко повишаване на стандарта, но проблемът е, че няма промяна - наливат се пари в нереформирани системи. 

"Планът за възстановяване и устойчивост, макар и с много голямо закъснение, беше приет. Факт е, че няма нито едно плащане към България. Има голямо закъснение по административното овладяване на процесите. Около 11% от Плана и около 13% от Оперативните програми могат да влязат в България и да ни облекчат. Очевидно е, че трябва да има протести, за да се получи нещо", заяви доц. Великов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК