Етичен кодекс: Как може да се подобри пътната безопасност в България?

Коментар на експертите Диана Русинова и Настимир Ананиев

27.01.2021 | 21:43 Редактор: Никола Симеонов

Снеговалежът усложни обстановката по пътищата в страната и отново стана причина за редицата инциденти. Същевременно различни организации по пътна безопасност подписаха етичен кодекс, призоваващ към следенето за по-добри условия на пътя.

Според Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики, зимата винаги е изненадвала българските шофьори.

"Като че ли отвикват да карат в зимни условия. Също така няколко месеца покрай епидемията много от шофьорите не упражняват своите умения. Друга причина е, че в тези условия се движат много тежкотоварни превозни средства. Камионите би трябвало да бъдат спрени при такава пътна обстановка", заяви експертът по пътна безопасност Настимир Ананиев в "Денят ON AIR".

Той коментира и проблема с отнемане на книжката при твърде възрастните шофьори.

"Разбирам колко трудно е да вземеш ключовете на някой, който е шофирал 40 години, но понякога е за негово добро. Има обаче друг проблем - издаването на медицински бележки за книжка. Аз съм бил свидетел как такива се подпечатват много бързо. Личните лекари трябва да знаят какви лекарства вземат пациентите им, особено по-възрастните", добави експертът пред Bulgaria ON AIR.

Диана Русинова смята, че държавата трябва да създава мерки и правила по този въпрос. Тя изрази мнение и по-отношение на случаите с блъснати пешеходци.

"Нож с две остриета е, че пешеходецът има абсолютно право. Защото колите се управляват от хора, чупят се и стават грешки. Пешеходецът трябва също да е много внимателен", подчерта тя. 

Двамата разказаха за изготвения етичен кодекс. По думите им някои от целите му са да се ограничи разпространението на фалшиви новини по темата, както и да се пази достойнството на участвалите в ПТП.

Експертите уточниха, че кодексът не е политически, тъй като "няма лява или дясна политика при безопасността на хората". 

"Наша задача е системата да работи, за да има пътна безопасност. Подкрепих кодекса, защото той обединява експертиза, от която могат да черпят местна, изпълнителна власт и всеки, който пожелае. Призовавам общините да проверят дали при тях пътната безопасност се спазва. Трябва да се отделят повече пари за нея", призова Настимир Ананиев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте нашата страница във Facebook ТУК