Румен Христов: Двукамарен парламент да избира президента

Според лидера на СДС сблъсъкът трябва да е на база на програми, а не на компроматни войни

30.06.2020 | 21:55 Редактор: Ивет Арабова

Нажежени страсти, компроматна война и икономическо напрежение. Kaква ще бъде развръзката на политическата сцена?

"Изнервена е обстановката, нормално е преди избори да има състезание. Това не помага по никакъв начин на политическите формации. Сблъсъкът трябва да е на базата на програми, а не на компроматни войни", каза в студиото на "Денят ON AIR" лидерът на СДС Румен Христов.

Според него дисбалансът между институциите е заложен в Конституцията.

"Отдавна настояваме за нейната промяна. Нашата теза е, че България има нужда от двукамарен парламент, президентът да се избира от парламента, а не пряко. Иначе остава вечното желание за състезание, а от една битка всеки е ранен по някакъв начин. Това не е добре за обществото и за България пред света", подчерта Христов.

По негово мнение е очевидно, че навлизаме в нов етап и икономиката в световен мащаб ще бъде трансформирана.

"Важно е кои сектори ще бъдат подпомогнати, каква ще е нашата технологична революция. Ако нещата изсветлеят, е добре за всички. Диалогът трябва да започне на европейско ниво - къде са силните страни на България, с какво можем да сме конкурентоспособни", смята лидерът на СДС.

Христов добави, че досега бизнесът е имал пълна свобода къде да произвежда, но когато имаме нужда от спешни медицински пособия няма как да ги произведем.

"Когато става дума за помощи за бизнеса, не знам дали по-важен е размерът или кога е получена тази помощ. Въпросът е да се действа малко по-експедитивно, понякога ден може да реши съдбата на определено предприятие", отбеляза Румен Христов. 

Той посочи, че от СДС са заявили, че е добре да се търси възможност за предоставяне на безлихвени кредити с гратисен период. "Тази криза ни дава възможност за преструктуриране на икономиката, трябва да си намерим нишата в ЕС и да се впишем в новата картина, иначе изоставаме", коментира Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК