Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Алгафари: Мигрантската вълна към Европа е постоянна и няма да спре

Гражданската война в Либия няма да приключи, смята той

17.01.2020 | 22:16 Редактор: Кристина Крумова

Руско-турските мирни преговори за Либия отбелязаха провал. Командващият Либийската национална армия маршал Хафтар отказа да подпише споразумението и напусна руската столица. Междувременно стана ясно, че силите му продължават настъплението към Триполи, а военните части на международно признатото правителство на Либия са в пълна готовност.

Разговори относно ситуацията в страната ще бъдат проведени и тази неделя в Берлин. Засега не е ясно дали Хафтар ще седне на масата за преговори. 

"В Либия трябва да има някакъв мир. Турция има немалка граница в Средиземно море и всеки един конфликт в този район се отразява на бизнеса, на туризма и на всичко. Турция напоследък си постави сериозно ръката в целия район. Особено когато обърна почти тотален гръб на САЩ и на НАТО", смята Алгафари.

"Гражданска война в Либия има от свалянето на Кадафи. Тя няма да приключи. В момента, в който утихне малко огънят, ще се намери някоя друга държава, която да го разпали", категоричен беше Алгафари пред Bulgaria ON AIR.

И допълни, че конфликтът там може да стане и глобален, но много зависи от "великите сили" - кой какви отстъпки ще направи и кой накрая ще си наложи интересите там.

"Нова вълна към Европа няма да има, защото тя си е постоянна. Това няма да спре", коментира актуалната тема журналистът Мажд Алгафари в студиото на "Денят ON AIR".

Според него обаче няма да има конфликт между Турция и Гърция. Турция ще се намеси съвсем за кратко, колкото да покаже, че тази работа няма да я бъде. Разбира се, либийското правителство ще трябва да си плати за тази военна помощ, каза експертът.

Според него Либия така или иначе е в разпад. 

След като САЩ ликвидираха иранския генерал Солеймани, а Иран нанесе ракетни удари по две иракски бази с американски военни и свали по погрешка украински цивилен самолет, напрежението между двете държави постепенно затихва.

Относно конфликта между Иран и САЩ Алгафари смята, че той е бил по сценарий. 

"Политиката е една игра. Ако постоянно ѝ вярваш, никога няма да разбереш това, което искаш", посочи Алгафари.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК