Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Кварталите били приоритет за Столичната община

Коментар на председателя на финансовата комисия в СОС Георги Георгиев

17.01.2020 | 22:08 Редактор: Кристина Крумова

С 80 милиона лева повече ще разполага София през 2020 година. Общо бюджетът на столицата възлиза на рекордните 1,7 млрд. лева. Приоритет е здравеопазването и изграждането на още детски градини. 50 милиона лева ще се инвестират в районите на София.

"Средствата от бюджета на Столичната община през 2020 г. са разпределени съобразно поетите от общината ангажименти и поставените основни приоритети", заяви председателят на финансовата комисия в СОС Георги Георгиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той твърди, че на първо място е работата по кварталите. След големите булеварди идва ред и на довеждащата инфраструктура. Вторият голям приоритет е чистотата на въздуха, което означава повече пари за екология. 

"Бюджетът, който касае тази тема, е увеличен с 12 млн. лв. тази година, които ще отидат приоритетно за чистота на улиците", каза Георгиев пред Bulgaria ON AIR. 

"Проблемът с екологията и чистия въздух не може да бъде решен с една единствена мярка. Поради което се предприемат комплекс от такива в няколко различни посоки. Обновяването на градския транспорт и пускането на третата линия на метрото. Над 90% от подвижния състав в градксия транспорт е подменен", отбеляза председателят на финансовата комисия в СОС.

"Наша обща отговорност е ефективно да управляваме парите на столичани и да се борим и да защитаваме европейско финансиране", смята Георгиев.

Той твърди, че от общината си дават сметка, че не могат да решат всички проблеми наведнъж, с един замах. 

"За да има развитие по проблемите, някои от тях трябва да се превърнат в приоритети", допълни Георгиев.

Той смята, че отговорният подход изисква да се предвиждат пари за проекти, за които има готовност да се реализират.

"Софийският бюджет се опитва да решава проблемите на хората, затова е прагматичен и отговорен", отбеляза Георгиев.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК