Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Да сме по-прагматични спрямо Северна Македония и Сърбия

Според Спас Ташев планираната среща между Борисов и Заев няма да се състои

06.01.2020 | 22:00 Редактор: Ралица Братанова

Предсрочни избори очакват Северна Македония на 12 април. След оставката на Зоран Заев в страната бе избрано временно правителство с Оливеч Спасовски начело.

"Веригата от грешни ходове не започна в обозоримото минало. Това е липсата на една визия за Македония", заяви доц. Спас Ташев от БАН в "Денят ON AIR".

По думите му не е ясно какви цели преследва страната ни спрямо Северна Македония и не би трябвало миналото да бъде нашият основен мотив в отношенията ни.

Експертът напомни за скандала между България и Сърбия през последните дни, заради изказването на Ивица Дачич срещу страната по отношение на претенциите ни за правата на българското малцинство. Според него става въпрос за една и съща плоскост.

"На територията на бивша Югославия навсякъде се потъпкваха правата на българите. Трябва да имаме един по-прагматичен подход, да умеем да отстояваме своите цели и да ги популяризираме", категоричен бе Ташев.

Той смята, че заявената по-рано среща между Борисов и Заев по въпроса за македонския език няма да се състои, тъй като тя не би могла да бъде равнопоставена след оставката на бившия македонски премиер.

"Заев се оказа доста добър дипломат. Той умееше да праща добри послания по отношения на България, които обаче винаги оставаха без резултати", коментира Ташев пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК