Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: 2019 беше година на действието за енергетиката ни

Проф. Атанас Тасев с коментар по темата

17.12.2019 | 21:46 Редактор: Стефанка Митева

"Това беше годината на действието. Много сериозни пробиви с проектите "Белене" и "Южен поток". Опитваме се и успяваме в тази изключително сложна турбулентност" каза енергийният експерт в проф. Атанас Тасев в студиото на "Денят ON AIR". 

Тасев коментира инцидента на строителната площадка на АЕЦ "Козлодуй" и заяви, че той няма нищо общо с ядрения цикъл за производство на електроенергия, а е строителен инцидент.

"Когато ние решим проблема с интерконекторите ще имаме две връзки с Гърция, връзки със Сърбия през Зайчер, имаме вече действаща връзка с Румъния и ще търгуваме капацитет на празната тръба", каза експертът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него тенденцията във връзка с новия план на Европа за зануляване на емисиите може да доведе до това термоцентралите ни да преминат на хибридно гориво. 

"Факт е, че има подписан анекс, в който сроковете са указани, но дотогава не текат никакви санкции", сподели Тасев и допълни, че е реално да се вместим в сроковете и до края на месец май 2020 година да започнем доставки към Сърбия.

"Има подчертан интересен от американска страна, защото ние предлагаме електрическата част да бъде на "General Electric", което го прави интернационален", каза гостът във връзка с проекта АЕЦ "Белене"

Проф. Атанас Тасев изрази трудност да прогнозира какво ще е положението с ЧЕЗ през следващата година, но според него е възможно при една промяна на политическото ръководство в Чехия, това да доведе до поредното арбитражно дело.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК