Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Румен Христов: СДС е партията, която промени България

Според него изчисление трябва да покаже какъв да е таванът на субсидиите

10.12.2019 | 21:30 Редактор: Стефанка Митева

Лидерът на СДС Румен Христов сподели, че за 30-те години от съществуването им е имало много емоции. По негови думи това е партията, която променила България. 

"Проведохме много тежки реформи, заради които бяхме наказани, но не съжаляваме за тях. Ние мислихме визионерски", заяви Румен Христов.

"За пръв път имаме балансиран бюджет. Това най-общо значи, че ще изхарчим толкова, колкото ще съберем. Става дума за около 48 млрд. лв. и той ще осигури допълнително финансиране в някои сфери", каза Христов и допълни, че бюджетът е реалистичен и изпълним, но не е амбициозен.  

Той коментира, че пенсиите са ниски въпреки предвиденото им увеличение. По негови думи формулата за по-високи пенсии била увеличаване на брутния вътрешен продукт.  

"Учудвам се как е изчислена тази партийна субсидия. Никой не може да каже дали е 8, 7, или 11 лева. Чух едно интересно предложение на проф. Константинов и го харесах - да е 1% от минималната работна заплата", изрази лидерът мнението си за решението партийните субсидии да са 8 лева за валиден глас. 

Според него трябва да се направи изчисление, което да покаже какъв е минимумът и таванът на субсидиите, но предстояли още дебати по темата.  

"Много дискусионен е въпросът за машинното гласуване. Съюзът на демократичните сили настоява, че това е път, който би осигурил безпристрастност и по-малко фалшификации на изборите", каза Румен Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той коментира и актуалната тема за фалшивите болнични и, че е против работодателите да плащат за болничните дни. 

"Парите в държавната хазна идват от бизнеса и не може на този бизнес постоянно да му се слага прът в колелото. Той трябва да се остави да се развива", заяви Христов в студиото на "Денят ON AIR". 

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК