Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Оттеглянето на Турция от проекта за F-35 било невероятна възможност за България

Родните софтуерни компании могат да вземат участие в него, каза Велизар Шаламанов

15.07.2019 | 20:55 Редактор: Василена Василева

Министерският съвет одобри допълнителни 2,1 млрд. лева разходи по бюджета на Министерството на отбраната за закупуването на осем изтребителя F-16. Договорите за закупуване на новите бойни самолети от САЩ бяха подписани в четвъртък от военния министър Красимир Каракачанов. 1,256 млрд. долара е общата сума за машините и въоръжението за тях, които се очаква да бъдат доставени поетапно до 2023 г.

"F-16 и F-35 освен, че имат добри летателни характеристики, с развитието на софтуера си са изключително ефективни. Това е доказано във всички операции, в които са участвали до момента", коментира в студиото на "Денят ON AIR" бившият военен министър Велизар Шаламанов.

Той бе категоричен, че оттеглянето на Турция от многонациоаналния проект за развитието на американския изтребител F-35 Lightning II е невероятна възможност българските софтуерни компании да вземат участие в него. 

"А там, където F-16 ще бъде експлоатиран, не бива да се допуска достъпът на хора, които работят с руски инженери и техници по обслужване на руските самолети", допълни Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

С днешното решение кабинетът предлага на парламента да одобри разходите по бюджета на Министерството на отбраната за 2019 г. да се увеличат с 2,1 млрд. лева.

Същевременно се предлага предвидени 271 млн. лв. за други проекти за модернизация на Българската армия да не бъдат разходвани през настоящата година. Така дефицитът в хазната ще се увеличи с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

Вижте видеото с целия разговор!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК