България сутрин в събота и неделя

Всеки уикенд от 09:30 до 10:30 часа
още

Киселото ни мляко е уникално и неслучайно е емблема на България

Проф. Светла Данова разказа за ползите от млечнокиселите бактерии

06.07.2025 | 10:16 Редактор:

Проф. Светла Данова от Института по микробиология към Българската академия на науките (БАН) е посветила живота си на това да изследва ползите от млечнокиселите бактерии за човешкото здраве. 

"Киселото мляко в българската емблема, с която ни разпознават в целия свят. Причината то да е толкова уникално е прословутата българска закваска. Не успяват да я копират. Тя превръща млякото в много полезен продукт. Българското кисело мляко природата го е защитила, защото съдържа лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус. Това е партньорската двойка, която, за разлика от закваските, които ползва останалата част от света, при нас природата е създала партньорска двойка", обясни проф. Данова в неделното издание на "България сутрин"

Преплитането на техните полезни активности, на основата на качествено мляко, генерира продукт, който има много положителен ефект върху чревния микробиом, отбеляза гостът.

Д-р Стамен Григоров е откривател на лактобацилус булгарикус и през 1905 г. публикува в западно издание откритието, което представя в Париж. 

"Оттам нататък плеяда последователи добавят по нещо още и още. Уникалното признание е признаването на този продукт за първия пробиотик в света", подчерта проф. Данова за Bulgaria ON AIR.

Вече 25 години заедно с колеги си тя изследва иновативни аспекти при млечнокиселите бактерии.

Гледайте целия разговор във видеото.