Наближават летните отпуски и всеки търси бързи диети за моментални резултати.
"В летните месеци е предразполагащо да се намали количеството храна. Не е само до количество, но и до вида на храната. Дали ще е сладко, вино, дори месо, е хубаво да се редуцират. Водата се увеличава като прием през лятото, както и храните, съдържащи вода", каза диетологът д-р Анна Йорданова в съботното издание на "България сутрин".
Тепърва се появяват сезонните плодове и зеленчуци, с тях може да се поддържа добра форма, каза тя.
Работят ли бързите диети
"Хората идват с желанието за три дни да загубят 5 кг, или подобно, което е невъзможно или несъвместимо със здравословното хранене. За месец и половина може да се направи лека редукция. Хубаво е по-навреме. Ние, диетолозите, имаме най-много работа в зимните, пролетните месеци, когато хората се подготвят за лятото", посочи д-р Йорданова пред Bulgaria ON AIR.
По думите на диетолога режимът не се състои само в отслабващия период, след това има захранване. А то е изключително важно.
Доставяме си радост чрез храната
"Получава се йо-йо ефект. Зависи откъде тръгваме. Едни идват с 60 кг, искат да станат 52-55 кг. Други тръгват от 155 кг. Всички страшно много работим, заети сме. Имаме и лични ангажименти. Липсват ни много от удоволствията на живота. Възприемаме храната като единствено такова, а тя е най-бързото, най-лесното, дори сравнително евтиното удоволствие", смята д-р Йорданова.
Като проблем тя изтъкна това, че се консумират много калорични храни вечер.
"Набляга се на вечерята, това е най-лошият вариант. Перфектното хранене би било до 20-21 ч., дори и по-рано. На обяд е по-добре да се консумира алкохол, отколкото вечерта. Плодовете са изключително добър вариант за вечерно хранене, както и за след вечеря", препоръча диетологът.
Как да следим калориите
"Модерните часовници не изчисляват правилно. В началото, когато ги пуснаха, бяха по-точни. Всеки си мисли, че хаби по 500 ккал на тренировка, което е пълен абсурд. Трудно е да се изгорят, а е много лесно да се изядат", подчерта д-р Йорданова.
По отношение на солта, диетологът уточни, че тя е задължителна, но не бива да се прекалява.
"Неслучайно солта в България е йодирана. С тази намеса се подобрява значително здравето на населението. Ако ядете 20 грама на ден, няма как да ви кажа, че е здравословно. Когато има разнообразие, трудно може да се прекали с нещо", обобщи д-р Йорданова.
Гледайте целия разговор във видеото.