България сутрин в събота и неделя

Всеки уикенд от 09:30 до 10:30 часа
още

Професията на бръснаря - какви са трудностите на занаята?

Когато започнах аз да се уча, нямаше толкова курсове, сподели Иван Минчев

23.06.2024 | 10:24 Редактор: Беатрис Младжова

Бръснарят Иван Минчев започва своя професионален път с много труд и усилия, въпреки трудностите по пътя.

"Когато започнах да се уча, нямаше толкова курсове. Търсих къде да запиша курс, нямаше. Първото нещо, което направих, бе да отворя YouTube и да видя. И оттам беше проба-грешка. Не е имало кой знае какви фалове, но по-трудното беше, когато отворих първия салон. Тогава нямах никакъв опит и когато никой не те знае и нямаш какво да е покажеш, е много трудно да влязат клиенти", сподели Минчев в неделното издание на "България сутрин". 

В началото на кариерата си бръснарят работи на ниски цени, докато добие нужния опит.

"Трябва по някакъв начин да ги спечелиш клиентите. Може да не е било с високо качество подстригването, но като сравним цена - качество, е приемливо. С течение на годините напредваш и вдигаш цената", допълни той за Bulgaria ON AIR.

Формата на главата е важна, но целта е проблемните зони да се скрият с прическата.

"Има хора с различни типове глави. Перфектната е овал, но има някои с по-квадратни, има с по-голямо чело, има и по-тясно чело. Нашата работа е да сведем всичко до овал", поясни бръснарят.

Иван Минчев пише книга с надеждата да помогне на хората, които искат да се занимават с тази професия, тъй като самият той е имал нужда от знанията в началото на пътя си.

"Когато започнах да се занимавам с това нещо, исках да разбера как се правят тези сектори, гледал съм по телевизията, че разделят косата на зони, търсих - няма такова нещо. Ходих и на разни курсове, там отново нямаше тази информация. С течение на времето, като напреднах с материала, ми хрумна, че мога да бъда полезен за тези, които търсят информация", посочи гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.