България сутрин в събота и неделя

Всеки уикенд от 09:30 до 10:30 часа
още

Завръщане у дома: Млад и успешен изобретател избра България пред САЩ

Тя създаде робот, който помага на хората

23.06.2024 | 11:25 Редактор: Вяра Димова

Александра Умленска е носител на над 200 международни и национални награди. Зад гърба си има редица технически и научни изобретения. 

"Първият проект, който направих, беше едва в 8 клас. Той беше в сферата на образованието. Забелязах различни проблеми. Първият беше наличието на много малко часове по астрономия и физика. Реших, че информацията трябва да се предостави по достъпен начин за учениците. Създадох звездна карта", разказа тя в неделното издание на "България сутрин". 

Александра създава робот, който помага на хората.

"Премина през няколко етапа на разработка. Идеите хрумват случайно. Виждаш проблем и мислиш как да го решиш", сподели тя пред Bulgaria ON AIR.

Благодарение на състезанията, в които е участвала, Александра е имала възможност да продължи образованието си в една от най-мечтаните дестинации за много студенти - САЩ.

"Моят избор винаги е България. За момента виждам пълната си реализация тук. Вече съм стажант към един от университетите като асистент. Лесно решавам задачите, но защо да не обясня на някой друг как става това. Работя с мотивирани студенти", коментира гостът.

Александра има интерес и към екстремните спортове и към моторите.

"Всичко е свързано. Търся във всичко научното обяснение. Продължавам проектите, които започнах като ученик, но на едно много по-различно ниво", сподели още Александра.

Гледайте целия разговор във видеото.